Ce prevede Codul Administrativ după modificările referitoare la prefecţi şi subprefecţi Mai are mandat o lună, nu se ştie dacă rămâne pe post

Sorina Popa

Guvernul României a modificat Codul Adminis­trativ, iar în urma modificărilor prefecţii vor fi numiţi politic. Noile reglementari fac referire la sta­tutul prefectului si al subprefectului.

Cum îşi împart prefecturile
Astfel, funcţiile de prefect şi de subprefect sunt funcţii de demnitate publică, iar drepturile de na­tură salarială sunt stabilite prin reglementările pri­vind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Ludovic Orban a anunţat că PNL va avea 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR-PLUS va avea 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR va avea 5 prefecţi şi 10 subprefecţi, considerând că nego­cierile cu celelalte partide vor fi finalizate într-o săptămână sau două. Liderul liberalilor a adăugat că va fi un Birou Permanent Naţional al partidului în această săptămână, după ce va fi încheiată eva­luarea candidaţilor pentru diferite funcţii, iar pre­mierul Florin Cîţu va veni cu o propunere pentru po­ziţia de secretar general al guvernului.

Condiţii pentru această funcţie
„Poate fi numită în funcţia de prefect, respectiv de subprefect, persoana care îndeplineste cumu­lativ următoarele condiţii:este cetăţean român şi are domiciliul în ţară; se bucură de exerciţiul drep­turilor electorale; are capacitate deplină de exer­ciţiu; nu a suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea; nu se regăseşte în cazurile de incompatibilitate pre­văzute la art. 85 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 pri­vind unele măsuri pentru asigurarea trans­pa­renţei în exercitarea demnităţilor publice, a func­ţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei; are studii universitare de licenţă absolvite cu diploma de licenţă sau echi­valentă; a absolvit programe de formare spe­cia­lizată în vederea numirii într-o funcţie de prefect sau subprefect, organizate de Institutul Naţional de Administraţie, în condiţiile legii., se arată în actul administrativ.

Revine postul de secretar general
O altă noutate este că la nivelul prefecturilor se reînfiinţează funcţia de secretar general. Acesta va fi înalt funcţionar public şi se va subordona ne­mijlolcit prefectului, se arată în actul administrativ aprobat de guvern. Secretarul general trebuie să aibă studii superioare juridice, administrative sau ştiinţe politice.
De asemenea, în fiecare judeţ va funcţiona un colegiu prefectural, format din prefect, subprefect, secretarul general şi conducătorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale ce­lorlalte organe ale administraţiei centrale.
În aceste condiţii, avem o întreagă bulibăşeală în ceea ce priveşte prefecţii şi subprefecţii care sunt în prezent în funcţii. Ei vor sta încă 30 de zile pe post, arată modificarea legislativă, iar apoi, cine rezistă, va fi renumit în funcţie de premier. Cine nu, pleacă acasă. Pentru că acum avem o coaliţie de guvernare, deci sunt trei partide care îşi vor impune oamenii la prefecturi.

Se reînscrie în PNL
MESAGERUL HUNEDOREAN l-a întrebat pe prefectul de Hunedoara, Călin Marian (foto), cum vede noile modificări legate de instituţia pe care încă o conduce.
„Mi se pare în regulă, că acum prefecţii şi sub­prefecţii vor putea să facă parte dintr-un partid politic. Eu m-am autosuspendat din PNL, mă voi înscrie din nou în partid. Suntem în funcţie încă 30 de zile, vom vedea ce se va întâmpla apoi. Nu mai suntem înalţi funcţionari, ci demnitari, potrivit noilor modificări”, a declarat prefectul de Hune­doara.
Acest lucru este valabil şi pentru Marcel Morar, actualul subprefect al judeţului.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.