Categories: Comunitate

Ce categorii de persoane beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei?

Natalia Bumbac

Deşi asigurarea medicală este obligatorie pentru toate persoanele, există anumite categorii, care nu sunt obligate să achite această contribuţie, beneficiind de tratamente medicale gratuite în spitalele de stat. În principal, este vorba de persoanele care nu au vârsta necesară pentru a realiza venituri proprii sau au un statut special, cum ar fi eroii revoluţionari sau persecutaţii politic, bolnavii cu boli cronice sau coasiguraţii.

Peste cinci la sută din venituri
„Categoriile de persoane care beneficiază de asigurare medicală fără plata contribuţiei sunt prevăzute în Legea 95/2006, art. 213. Beneficiari ai acestor prevederi legale sunt copiii, elevii şi studenţii până la vârsta de 26 de ani, cu condiţia să nu realizeze venituri proprii din alte surse. Tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social. Coasiguraţii, soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, care se află în întreţinerea unei persoane asigurate. Persoanele cu handicap care nu realizează venituri proprii şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programul naţional de sănătate. Femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară. O altă categorie de persoane scutite de la plata asigurării medicale obligatorii sunt cele stabilite prin Decretul-Lege 118/1990. Aici se numără victimele persecutărilor din motive politice de dictatura instaurată în 1945, deportaţii, veteranii, invalizii şi văduvele de război, revoluţionarii din ‘89”, a explicat Ovidiu Bîndea, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Acesta a adăugat că o altă categorie de asiguraţi fără plata contribuţiei sunt cei a căror cotizaţie se plăteşte, pentru o perioadă limitată, din alte surse, cum ar fi şomerii, asistaţii social, mamele care primesc indemnizaţia pentru creşterea copilului etc.
Asigurarea de sănătate obligatorie se plăteşte lunar, valoarea acesteia fiind calculată conform prevederilor din Legea Sănătăţii. Cotele procentuale de contribuţie pentru sănătate sunt de 5,5 pentru asigurat, 5,2 pentru angajator şi 5,5 pentru asiguraţii a căror contribuţie este plătită din alte surse.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

De ce ai alege o drujbă electrică?

Într-o lume în care tehnologia avansează rapid, instrumentele electrice devin din ce în ce mai…

5 ore ago

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

10 ore ago