Ce ar trebui să consumăm iarna? (2)

Simona Timofte

Iarna, ştim cu toţii că avem tendinţa să mâncăm mai consistent din cauza frigului de afară. Corpul simte acest lucru prin intensificarea metabolismului energetic… rezultatul fiind tocmai acest lucru: simţim foamea mai exagerat ca de obicei şi dorinţa de a mânca alimente bogate în proteine şi grăsimi, pentru că ne dau senzaţia de saţietate.
Aşadar, acesta este un răspuns compensator al organismului uman. Iată un prilej pentru cei care vor să se îngraşe  sau pentru cei care au o constituţie slabă, au şansa să devină mai rezistenţi în faţa bolilor dacă folosesc corect alimentele din perioada de iarnă. În tradiţia Ayurveda (ştiinţa vieţii – cum este denumită în medicina indiană tradiţională), se recomandă ca oamenii să consume în mod preponderent alimente consistente şi hrănitoare, caracterizate în general prin gusturile dulce, sărat şi acru. Supele calde de legume (cartofi, ţelină, morcovi), la care să nu uităm să adăugăm condimente şi arome naturale precum cimbru, dafin, busuioc, piper, ghimbir, coriandru… sunt cele mai recomandate. În perioada de iarnă sunt foarte importante grăsimile (sunt cele care ne ajută să ne încălzim), aşadar trebuie să alegem reţete care conţin uleiuri naturale şi unt natural proaspăt (în principal), dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la slănină, la peştele gras şi la bucatele tradiţionale de porc, dar, cu moderaţie pentru cei cu colesterolul mare, pentru hipertensivi, pentru cardiaci şi pentru cei veşnic la dietă. Secretul, pentru a nu ne îngrăşa aceste bucate, constă în combinaţiile pe care le facem, ce punem alături de ele şi cantitatea pe care o consumăm. Este greşită ideea că grăsimile îngraşă… totul îngraşă dacă le consumi haotic şi nu-ţi pui frâu la gură… (va continua)

 (Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zo­na noastră l-a pus pe un amic să-i…

2 zile ago

Bulina albă

Ciprian Achim, primarul comunei Lelese Pentru că, deși modernizează satele din fonduri europene, luptă pentru…

2 zile ago

Bulina neagră

S.A., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de omor…

2 zile ago

Parlamentarul hunedorean Tiberiu Claudiu Bârstan (AUR): aroganți, autosuficienți și perseverenți în nepăsare. Un Guvern fără direcție și fără plan de țară

Magdalena Șerban Deputatul AUR Tiberiu Claudiu Bârstan atrage atenția asupra a două aspecte esențiale, chiar…

2 zile ago

Uricani: la anul, va fi finalizat și pus în circuit noul Centru Comunitar Integrat realizat cu finanțare europeană

Magdalena Șerban Deși multe par doar promisiuni de campanie, nu toți edilii sunt la fel.…

2 zile ago

La Lelese, sărbătorile unesc și mai mult comunitatea

Magdalena Șerban În timp ce prin orașe, mall-urile au luat locul șezătorilor, iar de Crăciun,…

2 zile ago