Categories: ComunitateFlash

Castelul Corvinilor şi Cetatea Devei – propuse pentru lista patrimoniului mondial al UNESCO

http://www.mesagerulhunedorean.ro/wp-content/uploads/2013/05/04-cetatea-devei-2.jpgCristina Ghenea

Două obiective importante din judeţul Hunedoara ar putea fi incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO, potrivit unui comunicat emis, ieri, de Senatul României. Este vorba de Castelul Corvinilor, din municipiul de pe Cerna, şi de Cetatea Devei.

Propunerea a fost făcută de reprezentanţii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, într-o şedinţă ce a avut loc marţi, la Bucureşti. Dezbaterile s-au concentrat pe analiza strategiei de conservare şi promovare a monumentelor de patrimoniu şi, alături de Centrul Istoric al oraşului Băile Herculane şi de Ansamblul rural al satului Dorolea – din judeţul Bistriţa-Năsăud, Castelul Corvinilor şi Cetatea Devei au fost luate în considerare pentru includerea în patrimoniul mondial al UNESCO. „În cadrul şedinţei, senatorul Constantin Traian Igaş, preşedinte al comisiei, a subliniat necesitatea susţinerii de către comisie a unor iniţiative legislative de protejare şi conservare a monumentelor de patrimoniu. În acelaşi timp, a fost evidenţiată oportunitatea demarării unei campanii de susţinere a autorităţilor locale interesate de promovarea patrimoniului cultural local“ – se arată în comunicatul emis de reprezentanţii Senatului.
La ora actuală, singurele monumente din judeţul Hunedoara, aflate în patrimoniul mondial al UNESCO, sunt cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • dupa 23 ani d ela revolutie traim cu aceeaSI DEZAMAGIRE.niste trombonisti ne conduc si nu au reparat decat 5% din cele 2 obiective din deva si HD

  • Românește, cel mai bine ne pricepem la clasificări și pus promisiuni pe hârtie. Faptul că, în sfârșit, monumente de mare valoare ajung să fie recunoscute internațional este de lăudat. Problema este că aceste monumente nu sunt puse în administrarea unor manageri competenți, care să le pună în valoare, și au folosit, până acum, doar pentru spălat bani - mă refer la bani care au fost alocați monumentelor și au construit vile și case private pentru tot felul de personaje încălzite la sânul politicii. Un motiv în plus de mândrie pentru boiernași: pe cărămizile vilelor lor va scrie UNESCO!...

  • oameni de nimic , ne conduc!Luati exemplu Cetatii de la Alba-Iulia, ce frumos au sapat si refacut, consolidat ziduriile acolo in plin centru!Rusine Deva si Hunedoara.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

10 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

10 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

10 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

10 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

10 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

10 ore ago