Carmen Hãrãu: PNL va depune un proiect de lege pentru prevenþia în sãnãtate

Partidul Naţional Liberal (PNL) va depune la Parlament, în această săptămână, un proiect de lege care face referire la prevenţia în sănătate, actul normativ urmând să stabilească norme precise privind controlul medical periodic, activităţile de screening şi alocarea fondurilor necesare pentru acest gen de activităţi, a declarat ieri, la Deva, într-o conferinţă de presă, deputatul Carmen Hărău (PNL).

„Casa de Asigurări de Sănătate va fi obligată să aloce un anume procent din buget pentru activităţi de control medical periodic. În opinia mea, 5 la sută din fonduri ar fi suficiente pentru a susţine un asemenea proiect“, a afirmat deputatul Carmen Hărău. Ea a arătat că statisticile din alte state europene arată că fiecare procent alocat pentru activităţi de prevenţie scuteşte 6 la sută din cheltuielile făcute din fondurile de sănătate pentru vindecarea bolilor nedepistate la timp.
În acest context, deputatul Carmen Hărău a mai spus că joi, 1 octombrie, cu ocazia Zilei de Luptă Împotriva Cancerului de Sân, organizaţia locală a PNL va iniţia în municipiul Hunedoara o manifestare care va avea ca scop să atragă atenţia asupra prevenirii bolii, printr-un control medical anual.
„Anual, 10.000 de femei sunt diagnosticate cu această boală. Din păcate, 8.000 de femei ajung prea târziu la medic. Dacă boala este depistată la timp, 98 la sută din cazuri sunt vindecabile“, a spus Carmen Hărău.
Ea a arătat că PNL Hunedoara va da startul, de la 1 octombrie, la o campanie de prevenire a cancerului la sân, în acest sens urmând ca femeile din judeţul Hunedoara să poată beneficia gratuit de ecografii mamare. Ecografiile vor fi efectuate de o firmă privată, pe bază de programare, în fiecare zi de luni, la sediul spitalului municipal din Hunedoara. (Sorin Blada, Agerpres)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Zvonerii vorbesc prin târg că se fac lu­cruri extrem de grave pe la niște instituții.…

6 ore ago

Judeţul Hunedoara poate beneficia de fonduri în valoare de 510 milioane de euro prin Programul de Tranziţie Justă

Adriana Năstase Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Fereirra, a fost prezentă ieri în…

6 ore ago

Bulina albă

Dragoș Iulian Coadă, elev la Colegiul Național „Decebal” din Deva Pentru că a fost premiat…

6 ore ago

Bulina neagră

Costin G., din municipiul Deva Pentru că a fost prins drogat la volanul mașinii sale…

6 ore ago

Septuagenarul care a agresat sexual mai multe minore, lăsat acasă

Procurorii obținuseră internarea for­țată a bătrânului într-un centru de spe­cialitate aflat sub pază, dat fiind…

6 ore ago

Prostituatele i-au furat banii

Un timișorean a fost lăsat fără toți banii, după ce a mers la pros­tituate. Totul…

6 ore ago