Categories: ActualitateFlash

Campanie împotriva „mafiei farmaciştilor”

Carmen Cosman

O inedită campanie de informare a pornit în aceste zile în spaţiul virtual. Astfel, bolnavii sunt învăţaţi că medicamentele compensate prescrise de medicii de familie pot fi cumpărate mai ieftin şi sunt îndemnaţi să nu se lase păcăliţi de farmaciştii care le bagă pe gât cele mai scumpe produse.

„Pentru cetăţeanul de rând, e foarte greu să lupte cu sistemul mafiot care a pus stăpânire pe România. Sunt însă situaţii în care, cel puţin parţial, o poate face. De exemplu, când primeşte o reţetă pentru medicamente compensate”, se arată în mailul distribuit pe Internet. Astfel, bolnavii trebuie să ştie că, în momentul în care medicul prescrie un medicament compensat, nu-l prescrie sub denumirea comercială, ci sub denumirea comună internaţională. Puţini pacienţi ştiu că, de cele mai multe ori, sunt mai multe medicamente care conţin substanţa

activă recomandată de medic, iar atunci când merg la farmacie ca să-şi ridice medicamentele, farmacistul, care-şi cunoaşte foarte bine interesul, le oferă, de obicei, cel mai scump produs din listele cu medicamente compensate. De exemplu, dacă medicul de familie prescrie Indapamidum 1.5mg (denumirea comună internaţională), farmacistul îi va oferi, aproape întotdeauna pacientului medicamentul Tertensif 1.5mg, produs în Franţa, care costă 21 de lei/30 de bucăţi. Aproape niciodată nu-i va oferi medicamentul Indapamida Mylan 1.5mg, produs tot în Franţa, medicament echivalent cu Tertensif 1.5mg, dar care costă 12 lei/30 de bucăţi. Un alt exemplu oferit de cei care au demarat această campanie face referire la bisoprololum 5mg (denumirea comună internaţională). În acest caz, farmacistul îi va oferi, de cele mai multe ori, pacientului, medicamentul Concor Cor, produs în Germania, care costă 74 de lei/100 de bucăţi. Aproape niciodată nu-i va oferi medicamentul Bisograma 5, produs tot în Germania, care costă 25 lei/100 de bucăţi. Iar exemple de acest gen pot fi date pentru aproape toate produsele din listele de medicamente compensate. „Asta se întâmplă pentru că lui, farmacistului, îi convine să vândă cele mai scumpe medicamente din listă. Statului nu-i pasă, pentru că el decontează aceeaşi sumă pentru oricare medicament din lista de compensate. Pacientul poate, fi, însă, informat şi poate accesa adresa www. medicamentecompensate.ro, pentru a fi informat şi a alege în cunoştinţă de cauză.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

2 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

2 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

2 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

2 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

2 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

2 ore ago