Actualitate

Campania „O viaţă cât un centenar“, în judeţ: Un veac de istorie trăită

Adriana Clej

În judeţul Hunedoara, Campania Ministerului Afacerilor Interne „O viaţă cât un centenar”, a început ieri, miercuri, la patru dintre cei şase hunedoreni care au împlinit sau vor împlini în descursul anului acesta 100 de ani, precum România. Aceştia au fost vizitaţi de prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, însoţit de reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului.

Felicitare din partea ministrului
Cei patru hunedoreni care au ajuns la vârsta de 100 de ani au primit din partea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, un mesaj de felicitare însoţit de un tricolor şi de o insignă cu inscripţia „România 100”. De asemenea, prefectul judeţului şi reprezentanţii structurilor MAI din judeţ le-au dăruit sărbătoriţilor mici cadouri simbolice pentru a marca un veac de istorie trăită.

Cei doi Nistorescu din satul Ludeşti
Prima oprire a fost în satul Ludeştii de Jos din comuna Orăştioara de Sus, la casa Savetei Nistorescu. A fost cel de-al 11-lea copil născut al unei familii din Munţii Orăştiei. A lucrat toată viaţa din greu, la câmp şi acasă. Era vestită pentru hărnicia şi covoarele lucrate la războiul de ţesut. Astăzi, ca să îi omagieze cei 100 de ani de viaţă, casa oamenilor s-a umplut de autorităţi, iar momentul i-a emoţionat pe toţi ai casei.
A urmat să fie felicitat cumnatul său, Petru Nistorescu, care locuieşte în acelaşi sat. Acesta are o poveste fabuloasă. A trăit şi a văzut toate marile schimbări ale ţării, dar nimic nu se compară cu anii de război. A fost încorporat în noiembrie 1939 şi a fost lăsat la vatră în august 1945. Le-a povestit celor prezenţi despre cei şase ani grei în care putea muri în orice clipă. Şi totuşi, a scăpat cu viaţă, deşi prea puţini pot să-şi închipuie cum a fost viaţa de soldat în Al Doilea Război Mondial.

Centenarul din Căstău…
Următoarea oprire a fost în comuna Beriu, la Dumitru Riviş, din satul Căstău, care a marcat deja cei 100 de ani de viaţă. În ciuda fragilităţii stării sale de sănătate, domnul Dumitru şi cei dragi lui au primit cu bucurie darurile din partea Ministerului Afacerilor Interne.

…şi cel din Orăştie
Ultima vizită a mesagerilor campaniei a fost la casa domnului Andreiu Rus din municipiul Orăştie, care în luna aprilie a acestui an a sărbătorit 100 de primăveri. Spune că nu se aştepta să adune atâţia ani în tolba vieţii, însă pentru un om care munceşte la câmp pe orice vreme, nu este chiar de mirare.
Campania „O viaţă cât un centenar” se va încheia cu vizita la celelalte două persoane care urmează să marcheze un veac de viaţă până la sfârşitul anului acestuia.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

17 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

17 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

17 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

17 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

17 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

18 ore ago