Categories: ComunitateFlash

Câinii vagabonzi, o problemă care depăşeşte autorităţile locale

Natalia Bumbac

Problema câinilor vagabonzi este una extrem de sensibilă, iar din câte se pare nimeni până acum nu a reuşit să-i găsească o rezolvare. Până în momentul de faţă, nimeni nu a fost în stare să întocmească o lege care să fie aplicabilă şi să nu contravină cu alte legi sau principii deja existente. Măsurile care s-au luat până acum, unele doar pe hârtie, puţine fiind puse în practică, s-au dovedit a fi ineficiente, dovadă fiind şi numărul mare de maidanezi de pe străzile localităţilor urbane.

Tot mai mulţi câini fără stăpân pe străzi
În urma numeroaselor apeluri primite la redacţie legate de câinii vagabonzi, am încercat să găsim un răspuns la sesizările făcute de cititori. Unii dintre ei îi acuzau pe poliţiştii locali că nu le rezolvă problema, alţii pe primar, dar am constatat că foarte puţini dintre ei cunoşteau faptul că există un serviciu special care se ocupă de acest domeniu la nivel judeţean, înfiinţat cu doi ani în urmă. Majoritatea cetăţenilor s-au arătat alarmaţi de numărul câinilor vagabonzi în permanentă creştere şi care uneori sunt agresivi, mai ales când hălăduiesc în haită sau când te afli într-o zonă pe care maidanezii o consideră teritoriul lor.

Responsabilii au mâinile legate
Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân (SJOAS) a fost înfiinţat în 2012, şi are un buget anual consistent. De pildă, pentru acest an s-a solicitat un buget de 2.500.000 lei. Acest serviciu, aflat sub umbrela Consiliului Judeţean, are în responsabilitate 28 de localităţi, ale căror primării au intrat în această asociere cu judeţul, tocmai pentru a rezolva problema câinilor vagabonzi.
După înfiinţarea serviciului respectiv, treaba a început să se mişte, dar din păcate activitatea SJOAS a fost şi încă este blocată din cauza suspendării de către instanţă a normelor de aplicare ale Legii nr. 258/2013, adică tocmai a legii adoptate ca să rezolve la nivel naţional problema câinilor fără stăpân. Şi asta în urma unui proces câştigat de un ONG care se ocupă de protecţia animalelor.
Conform declaraţiilor medicului veterinar Adrian Cioran,  directorul executiv al SJOAS, în prezent, din cauză că au fost suspendate normele de aplicare, activitatea serviciului este blocată. „Suntem legaţi de mâini şi de picioare în momentul de faţă. Am avut o perioadă în care lucrurile păreau să intre în normalitate şi se vedeau rezultatele acţiunilor noastre, dar de la suspendarea normelor de aplicare, activitatea servicului este paralizată. Avem dotările necesare pentru a interveni, am achiziţionat maşini pentru a acţiona în teren, mese de operaţie, dar şi diverse consumabile. Din păcate, intervenim în teren doar pentru a captura câinii agresivi, la solicitările care vin din partea oamenilor, iar restul acţiunilor au fost stopate. Adăposturile sunt supraaglomerate, iar maidanezii pe care-i capturăm nu mai avem unde să-i ţinem”, a afirmat medicul veterinar Adrian Cioran.

Patrupezii nu au nici o vină
Prin urmare, nimeni nu ştie cum se va proceda în continuare, iar căţeii se înmulţesc pe zi ce trece. Nici la capitolul sterilizare nu se stă foarte bine, deoarece de la începutul acestui an, conform datelor furnizate de reprezentanţii SJOAS, în cele trei centre urbane mari din judeţ, respectiv Deva, Petroşani şi Hunedoara au fost sterilizaţi 228 de câini, numărul maidanezilor din cele trei localităţi fiind de aporximativ 5.500. Poate că sterilizarea patrupezilor ar putea fi o soluţie în perioada în care alte acţiuni contravin legii, dar asta rămâne la decizia celor responsabili. Un lucru este cert şi ar trebui să fie clar pentru toate lumea, animalele nu au nici o vină. Vina este a oamenilor iresponsabili care abandonează câinii pe stradă, dar şi celor care au fost la conducerea diverselor instituţii şi nu au fost capabili în atât de mult timp să găsească o soluţie.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Ca la circ !!! Patrupezii n-au nici o vina !!! Singurii vinovati sunt locuitorii orasului , care au reusit sa treaca peste toate guvernarile si s-au incapatinat sa nu moara ! Alesii nostri sa traiasca si ONG-urile in care domniile lor baga banii: fara numar !!! Dobitocii, bine ca platesc taxele si impozitele , ca pe ei nu nu ii iarta nimeni ! Doar "hotzii de la buget"(bugetarii care voteaza ponta) sunt iertatzi si , asta doar daca i-au prins , "proshtii aia de la Curtea de Conturi ...??!!

  • ANSVSA este, conform legii, abilitata si responsabila sa impuna si sa urmareasca aplicarea de catre consiliile locale a programului de administrare a cainilor fara stapan.,ori primariile cand sunt solicitate sa rezolve problema raspund cetatenilor ca nu pot sa faca nimic deoarece normele sunt suspendate
    Nu poti sa lasi blocat un proces atat de important mai ales cand intra in atributiile tale legale acest lucru
    Dl Ministru: Daniel Constantin,Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, in cadrul caruia functioneaza ANSVSA sa dea un comunicat public prin care sa puna la dispozitia populatiei raspunsul la urmatoarele intrebari:
    1.in ce masura sunt respectate de catre consiliile locale, obligatiile legale cu privire la aplicarea programului de administrare a cainilor fara stapan la nivel judetean in prezent?
    2. care sunt actiunile concrete din partea ANSVSA pentru a impune aplicarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, de catre toate consiliile locale?
    3. care sunt masurile concrete ce vor fi luate in cazul in care un consiliu local nu respecta obligatiile legale cu privire la programul de administrare a cainilor fara stapan?
    4. ce masuri au fost luate pana acum la adresa consiliilor locale ce nu au implementat programul de administrare a cainilor fara stapan?

  • Pe neamtul Klaus Johannis ca primar al Sibiului, nu l-a depasit, a stiut sa implementeze ceea ce si organismele europene au recomandat ( vezi Codul terestru OIE)- a steriizat gratuit cu 2 organizatii straine toti cainii din oras, i-a gasit adoptatori inclusiv in Germania sau la protectorii zonali din oras- DAR NU I_A OMORAT!
    Noi suntem electoratul lui Johannis, cei civilizati si omenosi, cei europeni.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

o oră ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

o oră ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

o oră ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

o oră ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

o oră ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

o oră ago