Categories: Comunitate

Cadastrarea gratuită continuă la Mărtineşti

Magdalena Şerban

La Mărtineşti se continuă cadastrarea gratuită a terenurilor, recent fiind semnate actele pentru aproximativ 1.500 de parcele în satele Tămăşasa şi Turmaş.

Lucrările se desfăşoară în baza Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF), urmărindu-se înregistrarea gratuită în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară şi eliberarea certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale.
„Dacă în primele etape, preţul practicat a fost de 60 de lei de parcelă, s-a ajuns la 69 de lei. Contractul de finanţare e semnat cu OCPI, iar până acum am reuşit să dăm în jur de o mie de extrase de carte funciară. Din cele şapte sate aparţinătoare, la ora actuală sunt cuprinse şase în procedura de cadastrare (Dâncu Mare, Dâncu Mic, Jeledinţi, Mărtineşti, Tămăşasa şi Turmaş), dar urmează să se facă măsurătorile şi la Măgura. Nu am întâlnit situaţii cu probleme, când scripticul să fi fost în discrepanţă totală faţă de faptic. E dificil în cazurile în care omul foloseşte mai mult, iar suprafaţa corectă ce îi este atribuită trebuie să fie mai mică, deci necesită diminuare. Cetăţenii care nu au actele de proprietate aduse la zi, nefiind făcută succesiunea, beneficiază de extras de carte funciară, care se eliberează pe numele persoanei căreia i-a fost emis titlul de proprietate, şi chiar dacă este decedată, restul actelor se fac la notariat, de către membrii familiei”, a precizat Adinel Botescu (foto), primarul comunei Mărtineşti.
Reamintim că în 2016, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a semnat un protocol de colaborare cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, prin care s-a stabilit decontarea a 250 de lei pentru fiecare autor al unei succesiuni în vederea plăţii onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală, dacă acestea sunt derulate prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, demers finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, de aproximativ 312 milioane de euro.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Brainwork – o modalitate de a petrece timp împreună cu câinele tău

Faptul că un câine adoră să petreacă timp cu stăpânul său este deja evident la…

24 de minute ago

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând…

5 ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

22 de ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

22 de ore ago