Categories: Comunitate

Bolnavii se bazează tot pe mineri

Maximilian Gânju

Unităţile medicale din Valea Jiului şi chiar din restul judeţului se bazează pe donatorii de sânge care provin din industria minieră. Deşi nu sunt răsplătiţi pe măsură, minerii rămân principalii furnizori de sânge, fiind categoria socială pe care se bazează Laboratorul de Transfuzie Sanguină din Petroşani.

Astfel, dintre cei circa 200 de donatori care trec în fiecare lună pragul acestuia, mai bine de jumătate sunt mineri. Aceasta, chiar şi în condiţiile în care, în urmă cu câţiva ani de zile, conducerea CNH SA Petroşani a decis să nu le mai plătească minerilor donatori ziua liberă acordată pentru gestul lor umanitar. „Cândva, aveam aproape 500 de donatori pe lună, mai mult de jumătate dintre aceştia fiind mineri. După ce conducerea Companiei a aplicat acea decizie de regulament intern de a nu mai plăti ziua liberă, numărul minerilor s-a redus drastic, dar, totuşi, şi în continuare, ei sunt singurii pe care ne putem baza. Mai avem însă şi tineri sau şomeri care vin să doneze sânge. Interesant este şi faptul că numărul donatorilor creşte înaintea sărbătorilor de Paşte, sau Crăciun”, au precizat reprezentanţii Laboratorului de Transfuzie Sanguină Petroşani. Dintre cei 200 de donatori de sânge care s-au prezentat la laborator în luna decembrie, aproximativ 100 sunt, sau au fost, angajaţi ai unora dintre exploatările miniere din Valea Jiului.
Un donator este răsplătit cu tichete de masă în valoare de 60 de lei şi cu o motivare pentru ziua în care s-a prezentat să-şi îndeplinească îndatorirea cetăţenească. În plus, în municipiul Petroşani, cei care au la activ cinci donări într-un singur an sunt scutiţi de plata impozitului pe casă.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

18 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

18 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

18 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

18 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

18 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

18 ore ago