Categories: Comunitate

Biserica din Făgeţel a fost resfinţită

Magdalena Şerban

Sâmbătă, în prag de Rusalii, enoriaşii din satul Făgeţel, comuna Dobra, precum şi fii ai satului, au participat  la slujba de resfinţire a bisericii ortodoxe Cuvioasa Parascheva, Filiala Parohiei Lăpuşnic. Aceasta e beneficiat de ample lucrări de modernizare, ce au fost binecuvântate de un sobor de preoţi, în frunte cu Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. La eveniment, a mai fost prezent şi Mircia Muntean, candidatul USP la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.

„Dumnezeu este unul pentru toţi”

Deşi Făgeţelul este un sat din comuna Dobra, ce nu numără foarte multe suflete, primarul Ghiorghe Şuiagă nu a uitat că oamenii, aşa puţini cum sunt, au nevoie de un loc de rugăciune. Prin urmare, a pus umărul ca biserica de aici să arate ca un lăcaş demn de cele sfinte. “Lucrările de reabilitare au început cu doi ani în urmă şi au presupus modernizarea atât a interiorului, exteriorului, cât şi o nouă pictură realizată de Gheorghe Chemeciu, în tehnica fresco. Primăria din Dobra şi enoriaşii au făcut posibil ca acest lucru să se înfăptuiască. Sfinţirea ei a fost făcută prin anii 70, iar acum, era nevoie de resfinţirea lucrărilor nu demult încheiate. Bota Teofil Silviu este preotul paroh care vine de la Lăpuşnic lunar sau ori de câte ori este nevoie, pentru a oficia slujbele la lăcaşul din Făgeţel. După slujba de azi (n.r. sâmbătă), Preasfinţitul a binecuvântat şi sala de pomeni, pe care am realizat-o de curând la Lăpuşnic, dintr-un vechi grajd. De acum, oamenii pot avea un loc în care să-şi organizeze evenimentele marcante din viaţă, deoarece în sat nu mai exista cămin cultural, cel vechi fiind demolat imediat după 1989”, a spus Ghiorghe Şuiagă, edilul şef al comunei Dobra.

Urmează lăcaşul din Bujoru

Fiind o comună cu 13 sate, are tot atâtea biserici ortodoxe, la care se adaugă cele 10 neoprotestante. “Am încercat, pe cât posibil, să oferim ajutor fiecăreia, nu am ţinut cont de religie sau loc. Oamenii trebuie să aibă unde să se roage, în siguranţă. Nu e normal să fie nevoiţi să stea în edificii vechi, friguroase şi dărăpănate. Nu suntem o comună bogată, dar am rupt din puţinul de la buget, ca să putem să ne ocupăm şi de biserici. Mai avem reabilitată biserica din satul Bujoru (interior, exterior şi pictură), dar suntem în căutare de preot, deoarece fostul preot s-a transferat la Mintia. După ce vom găsi un preot şi pentru acest sat, vom sfinţi lucrările. În rest, celelalte lăcaşuri sunt reabilitate cam toate”, a mai arătat primarul. Potrivit lui, până prin 2009, Consiliul Judeţean Hunedoara mai ajuta cu bani şi bisericile din comuna Dobra, dar de atunci, le-a cam uitat, aşa că tot greul l-au dus oamenii şi administraţia publică locală.
Primarul Ghiorghe Şuiagă a primit astfel, o gramată episcopală, din partea Preasfinţitului Gurie, în semn de apreciere pentru implicarea de care a dat dovadă faţă de bisericile şi enoriaşii din comună. „Eu prefer să merg la biserică, nu să-mi petrec prin birturi dimineţile de duminică sau sărbătorile”, a mai subliniat primul om al comunităţii dobrene.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • doar la popi le_a dat suiaga bani, sa faca capele dar nu a fost in stare sa ne faca ceva pentru noi tinerii. afara cu el ca sa pensionat si cu popii pdl-isti dobra lapusnic si roscani care fac campanie pt un hot
    ai furat banii de canalizare impreuna cu neamurile si canalizarea nu functioneaza.sa ti fie rusine domnule primar ca de 12 ani pt, dobra nu ai facut nimic.vrei sa continui?CE SA CONTINUI? SA FURI CA LA ASTA TE PRICEPI CEL MAI BINE.lasa pei cei tinerii sa conduca si dute la manastire cu popa tau de la lapusnic,pacat ca nu stie episcopul gurie ce porc de popa are la lapusnic.sa ti fie rusine....pleaca ca nu te mai vrem.ti ai pus cumnatii sa sparga geamurile celor ce nu te voteaza. rusine sa ti fie

  • ce-i trebuie la idiotul ala...........birturi si "seri banatene" pentru ca toata ziua sunt rupti de beti. Asta le trebuie de la primar? sa-ti fie rusine PORCULE....Noi vrem o cumuna de oameni respectati,nu o comuna de betivani ca tine...................Cred ca voi vreti ca la canalizarea facuta de domnul primar sa va racordati la fabrica de bere Hategana sau mai bine faceti un contract u lapugenii sa va distribuie borhot,ca la ce alcolici sunteti,asta va lipseste

  • Ce să facem cu un expirat ca Șuiaga, un gunoi ca și cumnații lui care fac ravagii prin roșcani, un poponar ca emil oprean care după ce a vandalizat luni seară prin roșcani s-a oprit la d-na NADIA învățătoare, sugă......., ea știe mai bine ce face și cum îl fraierește pe soțul ei și cum calcă cămșa d-lui director ȘORTAN MARIUS de la școala din Dobra.Așa ceva nu vrem, de ce le este frică, cu scandal nu va câștiga Șuiaga voturi.RUȘINEeeeeeee la toți.

  • Cum puteti sa vorbiti asa de preotii si primarul com. Dobra.Sunteti oameni fara frica de Dumnezeu.
    NENOROCITILOR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Asa sa va ajute Dumnezeu voua si celor apropiati voua.

  • Ce se va intampla cu comuna Dobra daca va ajunge tehnicianul veterinar primar?
    Va spun eu.NIMIC ! A conduce o primarie la scoala si inteligenta lui ,nu este tot una cu umblatul la o capra .

  • Tapul Geo si capra Greta puteti merge sa va verifice veterinarul.Felicitari pt. Doru si Dana .Sunteti oameni cu coloana vertebrala.

  • Dragi susținători a lui Șuiaga, puteți sta zi și noapte să dati replici la comentarii, asta nu rezolvă situația. Se vede că nu suportați adevărul, lumea s-a săturat de Șuiaga și de șleta lui de popi farisei.Păcat că credința a ajuns pe mâna ăstora care te vind și te cumpără pentru bani.
    ȘI.....dragă Dana nu băgați pe Dumnezeu în această mizerie, că ...... el judecă drept nu după voia oamenilor.Pur și simplu oamenii s-au săturat să stea la rând să treacă de gratiile puse la primărie ca să ajungă la primar.Asta nu e democratie. Nenorocitul și umflatul de Simoc vizionează filme porno la sevici.Ce părere aveți dragilor??????

  • ar trebuii sa studiezi stimabila Greta , ca sa inveti ce inseamna fariseu. Se pare ca habar n-ai. Nici un primar n-a facut si nu va putea face niciodata atatea lucruri bune cate a facut pentru comuna domnul primar Suiaga. Iar referitor la acuzele aduse preotilor pot sa iti spun ca doar curvele si betivanii evita biserica si se pare ca te-ai introdus singura intr-una din aceste categorii. Respect maxim pentru parintele SILVIU

  • parintele silviu un porc de talie mondiala care il linge in cur pe suiaga sa l trimita in grecia,nu vede ca lo batut dumnezeu cu sotia acum urmeaza el? sa i fie rusine ca in loc sa faca slujbe pt dumnezeu a ajuns sluga lui suiaga