Categories: Comunitate

Bibliotecile anului 2020

La fiecare început de an, Biblioteca Ju­de­ţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva face o retrospectivă a activităţii bibliotecilor pu­blice din judeţ, biblioteci pe care le coor­do­nează sub aspect metodologic. Bibliotecile publice municipale, orăşeneşti şi comunale se înscriu, astfel, într-o adevărată competiţie pen­tru a-şi dovedi profesionalismul şi implicarea în viaţa comunităţii locale unde îşi desfăşoară activitatea. A luat naştere, în acest fel, un con­curs profesional finalizat cu onorantul cali­fi­cativ de „bibliotecă a anului”, oferit acelor bi­blioteci care au îndeplinit cel mai bine cri­teriile acestui concurs.
Bibliotecarii, cum bine ştim, sunt principalii animatori ai vieţii culturale din localităţile lor, ei joacă un rol extrem de important în men­ţinerea vie a dragostei pentru carte, pentru informaţie, pentru cultură. Un bibliotecar cu vocaţie face acest lucru cu profesionalism, cu de­votament faţă de oamenii cu care interac­ţio­nează. De aceea, munca lor se cere apre­ciată şi răs­plă­tită. A trecut vremea în care bi­blio­tecarul era doar persoana care dădea cărţi celor care ve­neau la bibliotecă. Acum cal­cu­latorul, inter­ne­tul ne-au schimbat radical viaţa, aşteptările, sur­sele de informaţie, iar biblio­tecarii trebuie să ţină tot timpul pasul cu nou­tăţile erei in­formatice. De aceea, diversitatea, paleta am­plă de activităţi pe care le des­făşoară biblio­te­carul secolului XXI presupun şi diversificarea criteriilor după care îi este apreciată munca.
Şi în acest an, cu sprijinul Consiliului Ju­de­ţean Hunedoara, în ziua de 10 martie 2021, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Sala „Liviu Oros”, a fost organizată ma­ni­festarea „Bibliotecile anului”, în cadrul căreia a avut loc o frumoasă festivitate de premiere a bibliotecilor publice care au ocupat locuri fruntaşe în această competiţie anuală. Au fost premiate, cu acest prilej, bibliotecile municipală, orăşenească şi comunală care au obţinut cele mai bune rezultate în anul 2020.
Anul acesta, într-o ambianţă primitoare şi caldă, festivitatea de premiere a început prin cu­vinte de deschidere rostite de vicepre­şe­dintele Consiliului Judeţean Hunedoara, dom­nul Ion Bădin, scriitorul Dumitru Tâlvescu şi managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Den­su­sianu” Hunedoara-Deva, Ioan Sebastian Bara.
A fost un an dificil, un an marcat de pri­vaţiuni, de restricţii, de nelinişte, iar ceea ce a fost mai greu a fost reducerea aproape totală a contactului direct cu cititorii, cu utilizatorii bibliotecilor noastre. Cu toate dificultăţile şi frustrările prezente zi de zi, bibliotecile noastre nu au stat, nu au rămas inactive şi şi-au adap­tat munca la restricţiile care şi astăzi există. De aceea, şi Biblioteca Judeţeană a fost ne­voită să adapteze criteriile de evaluare a act­i­vităţii bibliotecilor publice la noile împrejurări generate de pandemie. Am ţinut cont de ca­li­tatea activităţii fiecărui bibliotecar, de capa­citatea de organizare şi relaţionare în noile condiţii, de capacitatea de a ţine legătura cu utilizatorii bibliotecii, de a recurge cât mai mult posibil la comunicarea prin internet. Lipsa activităţilor cu publicul a putut fi compensată, oarecum, cu transmiterea de informaţii cul­turale pe paginile de socializare şi multe bi­blioteci au făcut acest lucru cu succes.
Am analizat, deci, cu atenţie şi obiectivitate munca fiecărei biblioteci publice în anul 2020 şi am avut o reprezentare destul de exactă a acestei activităţi.
După evaluarea rezultatelor obţinute, în func­ţie de criteriile stabilite, pe „podiumul de premiere” au urcat următoarele biblioteci:
– La categoria biblioteci municipale: BIBLIO­TECA MUNICIPALĂ HUNEDOARA;
– La categoria biblioteci orăşeneşti: BIBLIO­TECA ORĂŞENEASCĂ PETRILA;
– La categoria biblioteci comunale: BIBLIO­TECA COMUNALĂ BERIU.
Cu acest prilej am acordat şi o diplomă de excelenţă unor bibliotecari ale căror activitate şi implicare în viaţa comunităţii locale s-au re­mar­cat în mod deosebit, iar diploma am oferit-o în semn de preţuire a unei munci des­făşurate de-a lungul unei vieţi, cu com­pe­tenţă şi mult suflet.
Anul acesta, diploma de excelenţă am acordat-o doamnei Angelica Marinela Puşcaş, bibliotecară la Biblioteca Orăşenească Haţeg, doamnei Elena Magheti Pupeză, de la Bi­blioteca Comunală Teliucu Inferior şi domnului Daniel Petru Oprean, analist programator la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hu­nedoara-Deva.
Premiile au fost înmânate de către vice­pre­şedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, domnul Ion Bădin şi managerul Bibliotecii Ju­de­ţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Ioan Sebastian Bara, care au felicitat câş­ti­gă­torii din acest an ai concursului interbi­blio­tecar şi şi-au exprimat respectul şi admiraţia pen­tru felul în care bibliotecarii hunedoreni îşi onorează profesia.
Felicităm bibliotecile câştigătoare, felicităm toţi bibliotecarii. Ne pregătim de pe acum pen­tru viitoarea ediţie a concursului Biblio­tecile anului.
Deviza noastră a fost, este şi va fi aceeaşi: „Toţi pentru bibliotecă, biblioteca pentru toţi!

Ioan Sebastian Bara,
managerul Bibliotecii Judeţene
“Ovid Densusianu” Deva

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

13 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

13 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

13 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

13 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

15 ore ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

15 ore ago