Categories: Educatie si cultura

Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban

 

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Curiozități grecești, de J.C. Mckeown, apărută la Editura All, București, 2021.

 

Pod peste timp

J.C. McKeown a avut curajul să alcătuiască o veritabilă enciclopedie a unor detalii prea puțin cunoscute publicului larg, cele care dau formă, gust și culoare civilizatiei elene, care o scot din același discurs devenit repede plictisitor și în esență superficial pentru a reda unui eventual cititor de astăzi o imagine vastă, complexă, vie. Și adesea marcată de umor, pentru că în Grecia antică umorul, hazul, râsul erau poate la fel de importante ca filosofia, dramaturgia sau eroismul. Câți dintre cei care ar călători în timp și ar ajunge în Grecia antică ar regăsi – presupunând că vorbesc limba și cunosc bine instituțiile și regulile de bază – acea civilizație din cărțile de istorie “clasică”? Cu siguranță prea puțini.

 

Vechii greci ne-au dăruit dramaturgia, filosofia și conceptul de democrație. Multe forme de artă și ramuri ale științei ar fi de neconceput fără contribuția lor. Homer, Euripide, Platon și Aristotel sunt câteva dintre numele răsunătoare ce stau la rădăcina culturii occidentale. Dar dacă Grecia Antică – așa cum ne-o imaginăm astăzi – nu este decât o utopie străveche, care a trecut cu bine proba timpului? De fapt, noi ne raportăm la această civilizație așa cum a fost proiectată în epoca romantică, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

 

 

 

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

3 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

3 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

3 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

3 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

3 ore ago