Categories: Educatie si cultura

Biblioteca Judeţeană a marcat Ziua Femeii printr-o manifestare cultural-educativă: Ana Blandiana, poet şi om al Cetăţii

Adriana Năstase

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a marcat Ziua Internaţională a Femeii printr-o frumoasă manifestare cultural-educativă dedicată poetei Ana Blandiana, la împlinirea vârstei de 75 de ani. În ziua de 8 martie 2017, Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva a găzduit o prezentare amplă a vieţii şi activităţii literare şi civice a acestei personalităţi culturale. În prezenţa unui public format în principal din elevi de la colegiile şi liceele din Deva, a fost făcut un portret al poetei.
„Numele Anei Blandiana este legat de întreaga evoluţie a literaturii române, a poeziei în primul rând, din ultimele cinci decenii. Atunci, la începutul anilor 60 ai secolului trecut, într-o perioadă de relativă, dar importantă, relaxare din chingile cenzurii şi ale controlului de partid, literatura română s-a îmbogăţit cu noi poeţi, poeţi tineri care spărgeau vechile canoane. Ana Blandiana, alături de nume precum Ioan Alexandru, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Constanţa Buzea, Adrian Păunescu, Cezar Baltag, a scris o pagină densă şi valoroasă din marea carte de literatură a poporului român. Poetă sensibilă şi complexă, cu un limbaj liric original, Ana Blandiana a fost nelipsită din paginile celor mai importante reviste de cultură din România şi din străinătate. De altfel, recunoaşterea internaţională a culminat cu acordarea prestigiosului Premiu Herder în anul 1982”, a subliniat în cadrul evenimentului Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene.
Implicată cu întreaga ei fiinţă în viaţa Cetăţii, Ana Blandiana a luptat pentru o adevărată democraţie, pentru libertatea cuvântului, luptă care înainte de 1989 i-a atras interdicţia de a publica. Iar după decembrie 1989, Ana Blandiana se implică puternic în antrenarea societăţii civile din România, în activităţi menite să instaureze adevărata democraţie. Meritorie este şi lupta poetei, împreună cu regretatul ei soţ, scriitorul Romulus Rusan, pentru păstrarea memoriei victimelor închisorilor comuniste, rezultatul acestui demers fiind crearea cunoscutului Memorial al Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.
La finalul prezentării, au fost adresate publicului întrebări legate de tematica abordată, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

ANUNȚ ÎN VEDEREA ACORDĂRII SPRIJINULUI MATERIAL  TICHETE SOCIALE PE SUPORT MATERIAL ȘI PACHETE CU PRODUSE…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

21 de ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

21 de ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

21 de ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

21 de ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

22 de ore ago