Categories: ActualitateFlash

Banii pentru mocăniţă, anul viitor

Carmen Cosman

Proiectul de reabilitare a traseului fostei mocăniţe, trenuleţul care lega municipiul Hunedoara de Govăjdie şi, mai sus, până la cariera de la Crăciuneasa, va demara anul viitor.

Mocăniţa nu a putut fi inclusă în proiectul întocmit de Primăria Ghelari, care vizează punerea în valoare a Furnalului de la Govăjdie, însă preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a anunţat că va finanţa reabilitarea traseului anul viitor. Consiliul Judeţean Hunedoara s-a asociat în această vară cu primăriile Hunedoara, Ghelari şi Teliuc, precum şi cu Asociaţia „Salvaţi Mocăniţa” Hunedoara. Acest lucru ar însemna reconstruirea căii ferate, care a fost tăiată şi vândută la fier vechi, amenajarea podurilor distruse şi consolidarea celor care au mai rămas în picioare. Calea ferată de ecartament îngust dintre Hunedoara şi Retişoara (Ghelari) a fost prima cale ferată îngustă din Ardeal. Era cunoscută şi sub denumirea de calea ferată minieră ardeleană sau calea ferată de interes local Hunedoara-Ghelari. Această linie ferată a fost realizată între 1859 şi 1871 şi apoi consolidată şi prelungită până la Hunedoara, în 1900, pe baza unui proiect austriac.
Declinul ei a început în urmă cu 10 ani. În 2001, s-au dezafectat 11 kilometri de linie dintre Zlaşti şi Crăciuneasa. Astfel, a rămas ultima porţiune de 2,3 km între gara mică şi fabrica de var din Zlaşti, care a funcţionat până în 2007. În 2009, s-a trecut la casarea liniilor, materialului rulant şi podurilor rămase. În vara 2010, la solicitarea tinerilor din Hunedoara, comisia de evaluarea monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii a ieşit, în sfârşit, pe teren, şi a reuşit să claseze drept monument istoric tot ceea ce a mai rămas din calea ferată îngustă, însă în acest an, şi-a pierdut statutul de monument istoric, titulatură ce fusese acordată pe un an, pentru a da timp autorităţilor să se „dezmorţească”.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Multumim domnului presedinte Molot si consiliului judetean.Un pas inainte pentru dezvoltarea turismului si implicit Hunedoara va avea numai de castigat.

  • Numai bine, ar putea transporta pe linie toată halda de steril de la Crăciuneasa şi l-ar descărca la Hunedoara pentru a fi transportat la şantierul autostrăzii.

  • Doamne ajuta!e un lucru firesc!sa redai hunedoreniilor ce au avut!plus ,turistii vor fii superincantati de Castel si mocanita!nota 11!
    SARBATORI FERICITE!

  • si e sigur? adica se vor da bani cu adevarat sau e doar campanie electorala, intoxicare a "politicienilor" care ne conduc,... tot asa urma sa vina in urma cu 4 ani un mare investitor care sa faca o fabrica de bisturie de 5000 angajati etc,. tot asa trebuia sa avem aeroportul, etc... sper sa se faca dar..

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

22 de ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

23 de ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

23 de ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

23 de ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

23 de ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

23 de ore ago