Categories: EvenimentFlash

Avocată din Baroul Hunedoara trimisă în judecată de procurorii DNA sub acuzația de șantaj. Ea a amenințat un magistrat din Bihor și pe copiii acestuia

Într-un comunicat postat pe site-ul instituției,  DNA anunță că a dispus trimiterea în judecată a doi avocați, din cadrul Barourilor Hunedoara și Bihor, pentru infracțiunea de șantaj. Este vorba de avocații Ioan Sava (Baroul Bihor) și de soția acestuia, Ana-Daniela Sava (Baroul Hunedoara), care în perioada octombrie – noiembrie 2013 au exercitat acte de constrângere asupra unui magistrat în cadrul Tribunalului Bihor, amenințându-l pe acesta și pe copii săi minori.

Procurorii DNA susțin că scopul acestor acțiuni a fost acela de a determina magistratul, persoana vătămată în acest caz, să-și schimbe comportamentul profesional și să o intimideze în exercitarea, pe viitor, a atribuțiilor de serviciu, referitoare la emiterea autorizațiilor de interceptare a comunicațiilor telefonice și a înregistrărilor în mediul ambiental, intenționând în acest fel să obțină, în mod injust, un folos pentru persoanele implicate în acte de corupție ori care au comis alte infracțiuni grave, marea majoritate fiind prieteni de-ai inculpaților.

Amenințări și intimidări asupra unui judecător

Potrivit rechizitoriului, la începutul anului 2012, DNA – Serviciul Teritorial Oradea a trimis în judecată pe inculpații Sava Ioan și Sava Ana – Daniela, pentru comiterea unor infracțiuni de corupție, spălare a banilor și fals. După probarea infracțiunilor de corupție respectiv după ce au fost dezvăluite metodele bazate pe trafic de influență și intervenții/imixtiuni la anumiți magistrați, prin care inculpatul Sava Ioan ar fi reușit să obțină hotărâri judecătorești favorabile clienților săi, acesta și soția sa, inculpata Sava Ana – Daniela, ar fi dezvoltat o adevărată adversitate atât la adresa instituțiilor anticorupție, cât și la adresa persoanelor din cadrul altor instituții implicate în combaterea corupției.

În contextul descris mai sus, inculpații Sava Ioan și Sava Ana – Daniela ar fi exercitat acte de constrângere asupra persoanei vătămate, proferând amenințări la adresa acesteia și a copiilor săi minori, cu scopul de a o determina să-și schimbe comportamentul profesional și să o intimideze în exercitarea, pe viitor, a atribuțiile de serviciu, în special cele cu privire la emiterea autorizațiilor de interceptare a comunicațiilor telefonice și a înregistrărilor în mediul ambiental.

Articole și comentarii denigratoare postate în media online

Astfel, se arată în comunicatul DNA, au apărut, cu sprijinul avocatului Ioan Sava, mai multe articole denigratoare la adresa părții vătămate, pe site-ul unei publicații. Materiale de presă respective ar fi avut rolul de a-l discredita pe magistrat, în contextul celor expuse mai sus. Aceste acțiuni ar fi creat contextul necesar postării (sub protecția anonimatului oferit de internet) a unor comentarii, care să continue și să amplifice campania mediatică denigratoare la adresa magistratului, cu atât mai mult cu cât comentariile negative, aproape în totalitate, ar proveni de la cei doi inculpați. Pe de altă parte, articolele și comentariile la acestea, ar fi avut și rolul de a descuraja alți magistrați să ia o atitudine fermă împotriva fenomenului de corupție în rândul organelor de aplicare a legii, în special din justiție.

După postarea articolelor, inculpații Sava Ioan și Sava Ana-Daniela ar fi conceput, într-un mod laborios, și postat un comentariu amenințător la adresa magistratului și a copiilor săi minori, având următorul conținut : „Bravo(…)! Ține-o tot așa că ai și tu copii și nu știi ce te așteaptă. La ce faci o să-ți meargă foarte bine la câte vieți ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite!”, transmițând astfel, în mod public, direct și explicit, că ar fi dispuși să provoace un rău magistratului și copiilor minori ai acesteia, pentru motive care au legătură cu activitatea profesională a persoanei vătămate.

Articolele ar viza activitatea profesională a părții vătămate, în concret atacurile la adresa acesteia sunt motivate de conduita sa profesională, disputată în cadrul campaniei mediatice. Ca atare, comentariile în presă, în speță comentariul în discuție, nu ar fi fost generat de un fapt din viața privată a persoanei vătămate care să fie făcut public în cadrul campaniei mediatice, ci de exercitarea atribuțiilor de serviciu de către aceasta.

Amenințarea proferată de inculpații Ioan Sava și Ana-Daniela Sava ar fi avut un caracter serios si nu ar putea fi evaluată ca o simplă virulență provocată pe un anume fond emoțional, având în vedere contextul în care a fost lansată, respectiv o campanie mediatica declanșată împotriva părții vătămate, campanie în care inculpatul ar fi avut un rol activ (ex. fotografia magistratului postată pe site la unul dintre articole). Mai mult, se precizează în comunicatul DNA,  inculpatul Ioan Sava ar fi încercat, prin intermediul presei, să discrediteze procurorul de caz, în încercarea de a-l înlătura de la soluționarea dosarului și să pună astfel , presiune pe organele de urmărire penală, în scopul intimidării acestora. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea. (A. Năstase)

 

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

7 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

7 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

7 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

7 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

7 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

7 ore ago