Automutilare de dreapta

02 volodia macovei (5)Volodia Macovei

Aşa cum intuiam în urmă cu ceva timp, balonul de săpun cu lecţia învăţată la alegerile europarlamentare şi unificarea dreptei româneşti, ca opoziţie la stânga controlată de social-democraţi, s-a spart. Este adevărat că sfârşitul marii „mişcări de unificare pe dreapta” a venit uluitor de repede, mult mai repede decât ar fi prevăzut orice minte bine aşezată.
Pe de-o parte, vacarmul rânduit de cei doi „din nou prieteni”, PNL şi PDL, care dorea să provoace o adevărată revoluţie politică în România, s-a mai temperat. La Bucureşti, cum era de aşteptat, după înscăunarea lui Klaus Iohannis în fruntea PNL – o înscăunare forţată a unui proaspăt membru de partid, fără contribuţii la devenirea acestuia -, liberalii, grupuri-grupuleţe au început să ridice vocea, unii susţinând că nu pot accepta alianţa cu PDL, alianţă ce ar pune în pericol însăşi forma tradiţională a PNL, alţii susţinând că lipsa de consultare în teritoriu arată o ruptură între centru şi provincie, iar alţii contestând direct capacitatea primarului neamţ de a salva partidul din această nebunie. În paralel, nici PDL nu stă pe roze, şi acolo existând păreri diferite despre ofensiva pripită pe care vrea să o gestioneze Vasile Blaga – cel care se află la încă o înfrângere electorală, dar nu se lasă mutat din scaun.
Pe lângă vacarmul legat de fuziunea-minune, celelalte formaţiuni, care ar fi putut intra într-o combinaţie mai puternică de dreapta, sunt trimise în ghetoul politicii româneşti, izolate, nebăgate în nici un calcul electoral. Aşa s-a ajuns în situaţia ca Mihai Răzvan Ungureanu, liderul Forţei Civice, să declare tranşant: „Fragmentarea dreptei politice româneşti s-a petrecut, pentru că partidele care vorbeau de unitate nu fac nimic în acest sens, astfel încât victoria PSD de la alegerile din toamnă va fi asigurată”.
Dacă socotim şi eşecul tulburător al congresului PMP, în care Elena Udrea a primit pe tavă nu numai preşedinţia, ci întregul partid, din conducerea acestuia nemaifăcând parte aproape nici unul dintre intelectualii care îl valorizau cât de cât, atunci înţelegem că dreapta şi-a programat revenirea pentru alt cincinal.

Un gând despre „Automutilare de dreapta”

  1. O mică întrebare. Oare Purcel (Moloț) e de dreapta ? Da, sigur, vine răspunsul lingăilor, gen Eu. De ce ? ăntreb în continuare. Pentrucă, vine răspunsul, a știut să dea banul public ginerelui său și firmelor agreate de el. Un alt posibil răspuns: pentrucă s-a aliat cu PDL și a fost acasă la Atanasiu zis Bijboacă. O replică scurtă. Când a fost aliat cu PSD era de stânga ? Ha,ha, ha….

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.