Categories: Actualitate

Automutilare de dreapta

Volodia Macovei

Aşa cum intuiam în urmă cu ceva timp, balonul de săpun cu lecţia învăţată la alegerile europarlamentare şi unificarea dreptei româneşti, ca opoziţie la stânga controlată de social-democraţi, s-a spart. Este adevărat că sfârşitul marii „mişcări de unificare pe dreapta” a venit uluitor de repede, mult mai repede decât ar fi prevăzut orice minte bine aşezată.
Pe de-o parte, vacarmul rânduit de cei doi „din nou prieteni”, PNL şi PDL, care dorea să provoace o adevărată revoluţie politică în România, s-a mai temperat. La Bucureşti, cum era de aşteptat, după înscăunarea lui Klaus Iohannis în fruntea PNL – o înscăunare forţată a unui proaspăt membru de partid, fără contribuţii la devenirea acestuia -, liberalii, grupuri-grupuleţe au început să ridice vocea, unii susţinând că nu pot accepta alianţa cu PDL, alianţă ce ar pune în pericol însăşi forma tradiţională a PNL, alţii susţinând că lipsa de consultare în teritoriu arată o ruptură între centru şi provincie, iar alţii contestând direct capacitatea primarului neamţ de a salva partidul din această nebunie. În paralel, nici PDL nu stă pe roze, şi acolo existând păreri diferite despre ofensiva pripită pe care vrea să o gestioneze Vasile Blaga – cel care se află la încă o înfrângere electorală, dar nu se lasă mutat din scaun.
Pe lângă vacarmul legat de fuziunea-minune, celelalte formaţiuni, care ar fi putut intra într-o combinaţie mai puternică de dreapta, sunt trimise în ghetoul politicii româneşti, izolate, nebăgate în nici un calcul electoral. Aşa s-a ajuns în situaţia ca Mihai Răzvan Ungureanu, liderul Forţei Civice, să declare tranşant: „Fragmentarea dreptei politice româneşti s-a petrecut, pentru că partidele care vorbeau de unitate nu fac nimic în acest sens, astfel încât victoria PSD de la alegerile din toamnă va fi asigurată”.
Dacă socotim şi eşecul tulburător al congresului PMP, în care Elena Udrea a primit pe tavă nu numai preşedinţia, ci întregul partid, din conducerea acestuia nemaifăcând parte aproape nici unul dintre intelectualii care îl valorizau cât de cât, atunci înţelegem că dreapta şi-a programat revenirea pentru alt cincinal.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • O mică întrebare. Oare Purcel (Moloț) e de dreapta ? Da, sigur, vine răspunsul lingăilor, gen Eu. De ce ? ăntreb în continuare. Pentrucă, vine răspunsul, a știut să dea banul public ginerelui său și firmelor agreate de el. Un alt posibil răspuns: pentrucă s-a aliat cu PDL și a fost acasă la Atanasiu zis Bijboacă. O replică scurtă. Când a fost aliat cu PSD era de stânga ? Ha,ha, ha....

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

8 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

8 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

8 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

8 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

8 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

8 ore ago