Categories: Actualitate

Astăzi începe „Întâlnirea Şoimarilor” la Deva

Magdalena Şerban

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), în colaborare cu Asociaţia pentru şoimărit şi protecţia Păsărilor de Pradă „Peregrinus”, organizează astăzi şi mâine, simpozionul celei de-a VII-a ediţii a Festivalului „Întâlnirea şoimarilor”.
Printre activităţile derulate la sediul instituţiei muzeale din Deva se numără demonstraţia cu păsări de pradă care va începe astăzi, de la ora 15, în zona Lapidariului din vecinătatea Palatului Magna Curia, urmând ca la ora 19, în Sala şemineului, să aibă loc deschiderea oficială a simpozionului, apoi  prezentarea unor lucrări de specialitate, cu tematică biologică, şoimăristică şi din domeniul medicinii veterinare. Mâine, prezentarea lucrărilor va fi completată cu discuţii vizând problemele Asociaţiei „Peregrinus”, precum şi cu proiecţii de materiale video cu tematică şoimăristică. Intrarea va fi liberă.
„Este pentru prima oară când găzduim un astfel de eveniment. Încercăm să fim o instituţie care să primească în interiorul său şi în spaţiile sale expoziţionale, manifestări diverse, menite să atragă turişti din multiple categorii. În acest sens, am ales să găzduim Festivalului «Întâlnirea şoimarilor», cu atât mai mult cu cât şoimarul Dorin Cărăbeţ este specialistul muzeului nostru. Vom avea parte de demonstraţii ce vor impresiona publicul, susţinute de către şoimari din România şi Italia. Vreau să vă mai anunţ că o să fie o toamnă bogată în acţiuni. Spre exemplu, aseară ne-am bucurat de vernisajul unei expoziţii inedite a unei personalităţi a municipiului Deva, Doina Florea Nelega, un artist plastic care a reuşit să iese la lumină în perioada maturităţii vieţii sale şi de un concert la pian susţinut de pianistul şi profesorul Cristian Dumitriu şi doi elevi talentaţi ai Liceului de Arte Sigismund Toduţă. Urmează, pe 4 noiembrie, o expoziţie extraordinară, organizată de secţia de Arheologie, ce va aduce în interiorul muzeului un crâmpei din viaţa de pe şantierele arheologice. Vor exista câteva replici interesante pentru ca vizitatorul să poată înţelege complexitatea unei astfel de activităţi. Puteţi descoperi chiar un excavator folosit pe şantier”, a arătat Liliana Ţolaş, managerul MCDR Deva.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

17 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

17 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

17 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

17 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

17 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

17 ore ago