Categories: FlashSport

Apus de performanţă în gimnastică

Ciprian Marinuţ

Echipa feminină de gimnastică a României, cu două sportive de la CNS „Cetate” Deva în lot, şi-a pierdut strălucirea de altădată. Tricolorele au ratat pentru prima dată după peste 40 de ani calificarea în finala pe echipe la Campionatul Mondial şi, în premieră în istoria gimnasticii româneşti, calificarea directă la Jocurile Olimpice. Singura rază de speranţe este reprezentată de calificarea în finala concursului individual compus, între cele mai bune 24 de gimnaste ale lumii, a Larisei Iordache şi Laurei Jurcă (foto), de la CNS „Cetate” Deva.
Locul 13 din „vinerea neagră”
Măcinată de accidentări şi cu multe probleme de atitudine, echipa feminină de gimnastică a României a scris cea mai neagră pagină din istoria sa în calificările de la Campionatul Mondial din Scoţia. Tricolorele s-au clasat pe locul 13 şi au ieşit din grupul marilor puteri ale acestui sport, în care s-au aflat timp de patru decenii. „De obicei e nevoie de ani, decade chiar, pentru ca dinastiile să se descompună. Fetelor din România le-a luat mai puţin de 90 de minute”, a notat în comentariul său publicaţia USA Today.
Echipa României a înscris doar cinci gimnaste în concurs, din şase posibile, după ce Anamaria Ocolişan, de la CNS „Cetate”, s-a accidentat, la antrenamentul oficial, la gleznă, iar rezerva Andreea Munteanu nu a fost înscrisă, tot din cauze medicale. Cu puţin timp înaintea plecării la Glasgow, gimnasta Cătălina Ponor a fost nevoită să renunţe la competiţie din cauza unei afecţiuni la tendonul unui picior. În aceste condiţii, România a făcut un concurs slab, cu multe ratări şi s-a situat doar pe locul 13.
„Nu va exista nici o prezenţă românească în finalele pe aparate la Mondiale. Trebuie să ne întoarcem cu decenii în urmă pentru a găsi echipa noastră pe un astfel de loc (locul 9, în 1962) sau fără o finalistă în concursul pe aparate”, se arată pe site-ul FR Gimnastică. Preşedintele FR Gimnastică, Adrian Stoica, a spus că nu a văzut fetele concurând „aşa de slab” niciodată. „A fost o zi nefastă, asta e realitatea. Nu le-am văzut niciodată concurând în acest fel. Această ratare face calificarea la JO mai grea, dar nici nu ne gândim că nu vom fi acolo”, a spus Adrian Stoica. În istoria participărilor la Campionatele Mondiale, gimnastele tricolore au adunat 14 medalii în competiţia pe echipe, din care şapte de aur, ultima fiind cucerită în 2007, la Stuttgart (medalie de bronz).
Speranţe minime la individual
Singurele speranţe au mai rămas pentru finala de la individual-compus în care s-au calificat Larisa Iordache şi Laura Jurca, de pe locurile 16, respectiv 23, din 24 posibile. „Mă simt atât de tristă pentru ce s-a întâmplat, pentru că totul a început cu accidentarea Cătălinei Ponor. Am fost cu echipa când şi Anamaria Ocolişan s-a accidentat la gleznă şi am simţit o mare panică în interiorul echipei. Şi, chiar dacă încerci să nu te gândeşti la asta, e greu să nu o faci. Simţeam că sunt panicate. Toate au plâns, după evoluţia din calificări. Mi-a părut rău pentru ele”, a spus Nadia Comăneci.
Obligate să se reabiliteze la turneul preolimpic
Astfel, echipa României, medaliată olimpică la fiecare ediţie, începând cu 1976, va evolua, în premieră în istoria sa, la un turneu preolimpic, cel de la Rio (16-19 aprilie 2016), pentru unul din ultimele patru locuri pentru JO de anul viitor. La turneul preolimpic vor evolua echipele clasate pe locurile 9-16 la CM de la Glasgow, alături de România fiind Brazilia, Franţa, Belgia, Germania, Australia, Coreea de Sud şi Elveţia. În finala pe echipe la CM de la Glasgow (programată în 27 octombrie) şi, implicit, la JO din 2016, s-au calificat direct primele opt clasate, adică SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Italia, Japonia, Canada şi Olanda. Multipla campioană a României, Nadia Comăneci, a postat pe o reţea de socializare o fotografie întoarsă „cu capul în jos” a echipei României, în mijlocul căreia se află şi ea, însoţită de mesajul: „Am pus poza invers pentru a face o schimbare. Echipa de gimnastică fete a României nu s-a calificat în finală la Mondiale, dar trebuie să le susţinem în continuare. Şi super eroii cad câteodată. Hai să răsturnăm mentalitatea şi să le susţinem”, a scris Nadia Comăneci.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

9 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

9 ore ago