Categories: Comunitate

Apel al Consorțiul universitar Academica Plus

Magdalena Șerban

Recent, Consorțiul universitar „Aca­de­mica Plus”, format din Universitățile din Pi­tești, „Ștefan cel Mare” din Suceava, Petrol-Gaze din Ploiești, „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, „Valahia” din Târ­go­viște, din Oradea, din Petroșani, „Aurel Vlaicu” din Arad, „Vasile Alecsandri” din Bacău și „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu s-a reunit online pentru a trasa ultimele evoluții din spațiul academic românesc.

Propuneri legitime
În urma unei dezbateri punctuale, s-au ela­­borat unele concluzii, printre care ne­voia acută ca finanțarea locurilor sub­ven­ționate pen­tru studenți să fie revizuită, la fel ca re­prezentativitatea echitabilă pentru con­sor­țiile universitare legal constituite. S-au stabilit următoarele:
,,1. Consorţiul Universitar ACADEMICA PLUS consideră că se impune o re­pre­zen­tativitate echitabilă şi total nediscri­mi­na­torie a oricărui consorţiu universitar legal con­sti­tuit, în relaţionarea cu Ministerul Edu­caţiei, cu alte ministere şi instituţii ale statului român. Reunind 10 universităţi de stat, cu peste 65.000 de studenţi şi peste 6000 de cadre didactice, auxiliare şi ne­di­dactice, consi­de­răm că avem aceleaşi drep­turi la repre­zen­tare, dialog şi parteneriat instituţional ca şi oricare dintre celelalte con­­sorţii universitare din România. Prin­ci­piul fundamental al auto­no­miei universitare, consfinţit prin Con­sti­tuţie şi legi, se impune a fi respectat întocmai de către toţi par­tenerii instituţionali, univer­sităţi, ministere, consilii şi alte instituţii luând în considerare că indiferent de dimensiunea fizică şi di­ver­sitatea ofertei educaţionale, universităţile sunt factori de progres socio-economic şi cultural cu drepturi şi atribuţii egale. Con­side­răm corectă reprezentarea de până acum, aceea de parteneri egali în interiorul Consiliului Naţional al Rectorilor. Consi­de­răm de asemenea că reprezentarea învă­ţă­mântului superior românesc în relaţia cu Mi­nisterul Educaţiei, printr-o voce unică, aceea a CNR, se impune a fi păstrată.
2. Având în vedere dinamica nevoilor reale de studiu ale potenţialilor studenţi, con­si­derăm că a sosit momentul pentru a re­gândi finanţarea de către statul român după criterii precum atractivitatea pro­gra­melor de studii, reprezentativitatea pe piaţa muncii locală şi regională, nevoile reale de studiu ale studenţilor noştri şi nu în ultimul rând ne­voile de resursă umană înalt cali­fi­cată, ale economiei româneşti în ansamblul ei. Astfel, so­licităm o regândire a finanţării prin locuri subvenţionate pe categorii de pro­grame de studiu (L, M, D) care să ţină cont de toate cele enunţate anterior, cu o mai mare fle­xi­bilitate în redistribuirea locu­rilor subven­ţio­nate rămase vacante din varii mo­tive către acele universităţi care dove­desc o atrac­tivitate sporită sau un impact strategic deo­sebit al unor programe de studiu.”

În concordanță cu nevoile reale
„Toate aceste concluzii le-am înaintat Mi­nisterului Educației și Consiliului Național de Finanțare a Învățământului Superior, fiind de competența lor să analizeze și să ia în con­siderare aceste doleanțe ale consorțiului. Bineînțeles, considerăm că sunt realizabile și implementabile în cuantum de cel puțin 80 la sută. Nu afectează modul de des­fă­șurare al activității, ci doar se acordă o mai mare importanță specializărilor cerute pe piața forței de muncă. De altfel, totul este justificat vis-a-vis de cerințele noastre, ceea ce ne determină să credem că nu vom în­tâmpina impedimente în concretizarea lor”, a precizat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin (foto), rectorul Universităţii din Petroşani.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Victooooorie!

Corvinul aduce Cupa României acasă, la Hunedoara. Gladiatorii lui Florin Maxim au fost fantastici. Peste…

15 ore ago

Dr. Gheorghe Firczak – „Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848 – 1849” – o carte despre sinea noastră națională

Citeam odată, într-o prefață a unei cărți despre împăratul Napoleon Bonaparte (1804 - 1815), scrisă…

16 ore ago

ANUNŢ VÂNZARE

Societate comercială vinde piatră (andezit) brută și concasată (sort 0-31,5mm; 0-63 mm; etc.) pentru construcții…

23 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Ăsta revine din pa­tru în patru ani mai ceva ca boala. Este vor­ba de un…

23 de ore ago

Bulina albă

Dr. Iulia Roșu, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a…

23 de ore ago

Bulina neagră

Albert V. din Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de furt,…

23 de ore ago