Categories: Actualitate

Acum, tot liberalii se opun campaniei de colectare selectivă a deşeurilor

Natalia Bumbac

Un proiect de hotărâre prin care Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara îşi propusese să iniţieze o campanie mediatică de informare şi conştientizare a populaţiei privind colectarea selectivă a deşeurilor a iscat dezbateri pătimaşe la şedinţa din 26 mai. Cele două tabere de consilieri judeţeni, delimitate de culoarea partidului din care provin, nu au ajuns la un consens, într-un final, proiectul fiind respins. Asta, ca urmare a faptului că aleşii liberali din legislativul judeţean au votat toţi împotriva acestuia.
Campanie eşuată?
Mai exact, proiectul de hotărâre presupunea majorarea cotizaţiei CJ Hunedoara către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor” (ADI „SIGD”) Hunedoara. În expunerea de motive se arăta că banii urmează să fie destinaţi unei campanii de informare  şi conştientizare a populaţiei în direcţia colectării selective a deşeurilor menajere. Nevoia de instruire a oamenilor despre colectarea selectivă a deşeurilor vine şi din preţul pe care îl achită operatorii de salubritate la depozitarea fiecărei tone de deşeuri nereciclabile, respectiv 80 de lei, la deponeul ecologic de la Băcia, construit din fonduri europene în cadrul proiectului SMID, bani care se vor reflecta în taxa plătită de hunedoreni pentru acest serviciu.
În acest context, consilierul judeţean PNL, Dorin Gligor, fost vicepreşedinte al CJ Hunedoara şi pe o perioadă scurtă preşedinte al instituţiei, a criticat proiectul de hotărâre. Acesta le-a reamintit colegilor săi că o astfel de campanie a fost realizată din bugetul proiectului SIGD, suma cheltuită fiind de aproximativ 400.000 de euro. Gligor a cerut executivului CJ Hunedoara să scrie negru pe alb în proiectul de hotărâre că fosta campanie dusă de fosta conducere liberală a instituţiei nu şi-a atins obiectivele, fiind nevoie de una nouă care să-i instruiască pe oameni cum să arunce gunoaiele. Altfel, nu vede rostul unei noi campanii. Discuţiile au continuat, până s-a ajuns la administratorul public al judeţului, Dan Stoian, cel care a coordonat promovarea proiectului, fiindu-i cerute lămuriri despre modul în care au fost cheltuiţi banii. În replică, Stoian a spus că suma de 400.000 de euro nu a fost cheltuită integral pe campania de informare, banii fiind destinaţi inclusiv pentru asistenţa tehnică a proiectului, iar informarea s-a realizat prin tipărirea şi distribuirea unor materiale publicitare, conform cerinţelor din aplicaţia de finanţare. Campania de informare a fost dusă pe perioda implementării proiectului SIGD, în anii 2014 – 2015.
„Nu au încheiat proiectul”
La final, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a pus punctul pe „i”, afirmând că fosta campanie a fost făcută rău. Concluzie care vine, probabil şi din realităţile din teren. Bobora a mai subliniat că nu înţelege de ce oameni care nu au reuşit să finalizeze proiectul se opun la eficientizarea acestuia. „S-au opus la ceea ce înseamnă conştientizarea populaţiei vizavi de beneficiile pe care le are colectarea selectivă a deşeurilor oameni care nu au finalizat proiectul şi care ne-au obligat să muncim excesiv timp de un an de zile pentru a-l finaliza. Asta a fost o curiozitate absolută pentru mine. Vicepreşedintele fostului CJ m-a întrebat: «De ce este nevoie de încă o campanie de conştientizare, pentru că ea trebuia făcută ca lumea atunci?», făcându-l responsabil de eşecul campaniei pe administratorul public. Fraţilor, în condiţiile unui asemenea proiect, responsabilitatea maximă o are preşedintele, cei doi vicepreşedinţi, care au lăsat pe alţii să facă ce i-a tăiat capul. Dacă a ieşit prost, a ieşit din cauza conducerii executive”, a concluzionat preşedintele CJ Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • un asemenea demers inseamna DUBLA FINANTARE ! ADICA FRAUDA IN BANI PUBLICI !
    In administratie nu pot fi finantate 2 lucrari identice pt aceeasi investitie. Dar juristii CJ nu stiu asta :))))))) sau se fac ca nu stiu ceea ce e mai grav.

  • Obisnuinta de a face selectarea deseurilor reciclabile in gospodarie, se formeaza la fiecare persoana, in timp indelungat. Pentru asta este nevoie de containarele pentru reciclare si mai putina agitatie "politica" si explicatii. Daca ati analiza datele statistice privind deseurile adunate prin containerele specifice, ati observa ca de la o perioada la alta, trendul a fost in crestere. Civilizatia se implementeaza greu. Ati ridicat containerele si ati intrerupt o implementare care ne apropia de lumea civilizata. Noi ne-am format obisnuinta dar ... "politicul" a primat in deciziile dvs si ati intrerupt un lucru bun ! Va multumim ! Asa pierdem fiecare. Dvs voturi, noi disconfortul de a intalni la tot pasul deseuri reciclabile.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

12 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

12 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

12 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

12 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

12 ore ago