Categories: EvenimentFlash

Abandonul şcolar ia amploare

Nicoleta Popa

Sărăcia, lipsa interesului pentru educaţie şi ignoranţa părinţilor duc la creşterea numărului de elevi care părăsesc şcoala. În topul abandonului şcolar sunt învăţăceii de gimnaziu.
Anul trecut, aproape 140 de elevi din judeţul Hunedoara au renunţat la învăţătură. Din aceştia, 83 sunt de la gimnaziu (clasele V-VIII), 31 din clasele de liceu obligatorii (IX-X) şi 22 din învăţământul primar (clasele I-IV). Cei mai mulţi dintre aceştia sunt din mediul rural, iar părinţii sunt cei care le refuză dreptul la educaţie, fie pentru că nu au bani să îi trimită la şcoală, fie pentru a se ocupa de treburile gospodăreşti.
Din verificările noastre, am constatat că majoritatea elevilor care renunţă la carte, o fac cu acordul părinţilor. Aceştia sunt ţinuţi acasă, pentru a se ocupa de gospodărie, sau chiar pentru a avea grijă de fraţii mai mici, ori pentru simplul fapt că părinţii nu au bani să-i susţină la şcoală. Au fost şi cazuri în care copiii au plecat cu familia în străinătate şi nu au anunţat unităţile şcolare. Prin programele „Cornul şi laptele” şi „Bani de liceu” Inspectoratul Şcolar încearcă să vină în sprijinul celor nevoiaşi şi să reducă numărul celor care renunţă la învăţătură”, a declarat inspectorul general şcolar, Alexandru Lăutaru. 

Sărăcia, ignoranţa…
Cauzele care generează acest fenomen sunt multiple. Una dintre cele mai des întâlnite este condiţia socio-economică a familiei. Abandonul şcolar se regăseşte cel mai adesea în rândul familiilor defavorizate şi este generat de sărăcie, marginalizare, ignoranţă, dezinteres faţă de şcoală. Unii dintre elevii claselor gimnaziale renunţă în primii ani de studiu, rămânând să dea o mână de ajutor în gospodăriile proprii. Accesul la educaţie al copiilor provenind din familii sărace este o problemă atât de natură educaţională, cât şi socio-economică. „Imposibilitatea unui părinte de a asigura pacheţelul de mâncare zilnic, a îmbrăcămintei sau a încălţămintei pentru fiecare sezon sunt un alt pas spre abandon. Climatul familial are, de asemenea, un rol hotărâtor în cauzele de abandon şcolar. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) oferă consiliere atât părinţilor, cât şi copiilor, pentru a înţelege necesitatea de a merge la şcoală. Dacă este un caz social, noi oferim familiilor bani pentru rechizite şi, împreună cu Primăria, încercăm să îi ajutăm”, a declarat Viorica Popescu, directorul general al DGASPC Hunedoara.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Zvonerii vorbesc prin târg că se fac lu­cruri extrem de grave pe la niște instituții.…

5 ore ago

Judeţul Hunedoara poate beneficia de fonduri în valoare de 510 milioane de euro prin Programul de Tranziţie Justă

Adriana Năstase Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Fereirra, a fost prezentă ieri în…

5 ore ago

Bulina albă

Dragoș Iulian Coadă, elev la Colegiul Național „Decebal” din Deva Pentru că a fost premiat…

5 ore ago

Bulina neagră

Costin G., din municipiul Deva Pentru că a fost prins drogat la volanul mașinii sale…

5 ore ago

Septuagenarul care a agresat sexual mai multe minore, lăsat acasă

Procurorii obținuseră internarea for­țată a bătrânului într-un centru de spe­cialitate aflat sub pază, dat fiind…

5 ore ago

Prostituatele i-au furat banii

Un timișorean a fost lăsat fără toți banii, după ce a mers la pros­tituate. Totul…

5 ore ago