A fost depăşită o nouă criză a deşeurilor în judeţ

Natalia Bumbac

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a fost convocat vineri, 8 iulie, în şedinţă de îndată, pentru a aproba un proiect de hotărâre menit să împiedice declanşarea unei crize a depozitării deşeurilor la nivel de judeţ. După o dezbatere de aproape o oră, timp în care consilierii judeţeni de la PNL au adus amendamente proiectului, acesta a fost aprobat în unanimitate. Trebuie spus că şedinţa din 8 iulie este prima întrunire a noului CJ Hunedoara, ales în 5 iunie.
Se închide groapa de la Vulcan
Soluţia de urgenţă găsită de noul executiv al CJ Hunedoara a fost de a înfiinţa o platformă provizorie de depozitare a deşeurilor în Petroşani. Asta, pentru că din 16 iulie, gunoaiele nu vor mai putea fi duse la singura groapă din judeţ rămasă deschisă, respectiv cea din Vulcan. Celelalte gropi de gunoi au fost închise pe parcursul anului trecut, prin proiectul judeţean Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), în cadrul căruia a fost construit un deponeu ecologic la Bârcea Mare, care nu a fost pus în funcţiune, deoarece nu s-a încheiat licitaţia pentru desemnarea operatorilor. Iar, neconcordanţa dintre închiderea vechilor gropi de gunoi şi deschiderea deponeului ecologic şi lipsa unor soluţii intermediare care ar fi trebuit găsite din timp a determinat administraţia judeţeană actuală, responsabilă cu coordonarea infrastructurii SMID, să găsească soluţia de avarie amintită mai sus. De menţionat este faptul că la nivelul judeţului mai există o singură platformă, tot provizorie, de depozitare a deşeurilor la Deva, care aparţine unui operator privat, iar spaţiul nu este foarte generos.
Poate fi desemnat un operator provizoriu?
Proiectul de hotărâre supus aprobării a fost intens criticat de către liberali, care au scos în evidenţă anumite carenţe ale acestuia. Asta, deşi proiectul SMID a fost coordonat de vechea conducere a CJ Hunedoara, formată din membri PNL. Conducere care dădea asigurări că nu vor fi probleme la depozitarea gunoaielor, că nu se va declanşa nici o criză şi că deponeul ecologic va fi deschis cel târziu în 1 ianuarie 2017. Asta în condiţiile în care se ştia de atunci că groapa de gunoi de la Vulcan va fi funcţională până în 16 iulie, iar o soluţie la această problemă nu a fost gândită. Mai mult de atât, fostul preşedinte al CJ Hunedoara, Adrian David, susţinea că în cazul în care licitaţia pentru desemnarea operatorului la deponeul ecologic nu va fi încheiată până în 1 ianuarie 2017, există posibilitatea să fie desemnat un operator provizoriu, iar deşeurile vor putea fi depozitate acolo, în lipsa altor spaţii adecvate. Acum, fostul şef al administraţiei judeţene, îşi menţine declaraţia, cu o singură remarcă: legea achiziţiilor publice s-a modificat între timp, iar în funcţie de prevederile noii legi, varianta propusă de el ar putea sau nu să rămână în picioare.
Deschis pentru un an de zile
Învestit de două săptămâni în funcţie, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a afirmat în timpul şedinţei că soluţia propusă aprobării consilierilor judeţeni este una de avarie. Acesta a mai spus că administraţia judeţului se angajează să deschidă şi să lichideze platforma provizorie de depozitare a gunoaielor în condiţiile prevăzute în autorizaţia de mediu. Mircea Bobora a mai arătat că este posibil ca până la deschiderea deponeului ecologic să mai fie nevoie de astfel de soluţii şi că se ia în calcul identificarea unui nou spaţiu pentru o altă platformă provizorie de depozitare a deşeurilor.
Vicepreşedintele CJ Hunedoara a mai spus că platforma provizorie va fi construită până în 16 iulie şi va putea fi utilizată timp de un an de zile, iar autorităţile judeţene iau în calcul toate soluţiile posibile pentru a accelera deschiderea deponeului de la Bârcea Mare.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

24 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

24 de ore ago