Categories: ActualitateComunitate

A atins nivelul maxim de umplere!

Ieri s-a înregistrat prima umplere a la­cului de acumulare Gura Apelor, la Nivelul Normal de Retenție, de 1.072,5 metri deasupra mării. Prefectul ju­de­țului, Călin Marian, a participat la acest moment im­portant în istoria de peste 35 de ani a ame­najărilor hidroener­ge­tice hune­do­rene din Munții Retezat, îm­preună cu subprefectul Lorincz Szell.
Printre invitații conducerii „Hidroe­lec­trica” reprezentată de președintele di­rec­toratului, Bogdan Badea, s-au aflat de­pu­tatul PNL Hunedoara, Vetuța Stănescu, fos­tul director al „Hidroconstrucția”, Ioan Radu, dar și reprezentanți și angajați
ai cons­tructorilor. Organizatorul eveni­men­­tu­lui, Ioan Prip, directorul Sucursalei Hidro­cen­trale Hațeg, a invitat oficialitățile pre­zente să taie panglica,să scrie în „Cartea de Onoare” a companiei și să parcurgă cei 460 de metri ai corona­men­tului barajului. Centrala de la Gura Apelor se află în proces de retehnologizare, investiția fiind de a­proape 80 milioane euro.
Amenajarea hidroenergetică Râul Mare Retezat exploatează potențialul hidro­ener­getic al unui bazin hidrografic de 300 kmp și cuprinde acumularea Gura Apelor și hidrocentralele Retezat și Clopotiva. Urmează finalizarea cu fonduri guver­na­men­tale a Aducțiunii Secundare Râu Băr­bat – Debușare Gura Apelor, care ar putea aduce Sistemului Energetic Național un aport suplimentar de energie de apro­xi­mativ 65,7 GWh/an. Hidrocentralele Rete­zat şi Clopotiva au o putere instalată de 349 MW iar apa străpunge muntele prin cei aproape 50 de kilometri de galerii sub­terane. (A. Năstase)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

În câteva zile, Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului devean va fi dată în folosință

Așteptarea va lua sfârșit în scurt timp. Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean…

15 minute ago

Stabilitatea politică la guvernare aduce stabilitate în România

Stabilitatea politică la guvernare aduce stabilitate în economie și un risc redus de instabilitate socială…

16 minute ago

Premieră la UVT: se lansează platforma online cu materiale didactice bac.uvt.ro

Universitatea de Vest din Timișoara lansează anul acesta platforma bac.uvt.ro, unde elevii din întreaga țară pot…

49 de minute ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Anunță cârcotașii că un personaj negativ din zonă se duce pe la primari și îi…

24 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că a investit în echipa de fotbal Corvinul Hunedoara…

24 de ore ago