2 Mai, Ziua Naţională a Tineretului

La data de 2 mai, sărbătorim tânăra generaţie. Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost iniţiat în anul 2004, de către 15 deputaţi reprezentând toate formaţiunile politice parlamentare. La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, aceasta fiind şi Camera decizională. Astfel, conform Legii nr. 425/25 octombrie 2004, ziua de 2 mai a devenit Ziua Naţională a Tineretului.

Ziua Naţională a Tineretului este ziua în care suntem datori să analizăm dacă facem suficient pentru generaţia adulţilor de mâine, dacă reuşim să le asigurăm un viitor în ţara natală şi dacă tinerii beneficiază de condiţii europene de educaţie şi dezvoltare personală.
Dincolo de organizarea de evenimente dedicate tinerilor, binevenite în comunităţile locale, în această zi trebuie să facem atât bilanţuri, cât şi proiecte noi care să mobilizeze şi să motiveze tânăra generaţie.
Guvernul României, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, şi-a propus construcţia de noi creşe şi grădiniţe, dar şi modernizarea şi dotarea celor existente. Astfel, în primul trimestru al acestui an au fost construite patru astfel de noi unităţi educaţionale, iar în trimestrul doi vor fi finalizate alte 28 de creşe şi grădiniţe. Tot în primul trimestru au fost modernizate patru şcoli şi urmează alte 140 în trimestrul doi. În judeţul Hunedoara, prin PNDL vor fi construite, modernizate sau dotate creşe, grădiniţe şi şcoli în localităţile urbane Deva, Hunedoara, Orăştie, Geoagiu, Petrila, Simeria, Uricani, dar şi în zonele rurale. În paralel, administraţiile locale atrag fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor în care se pregăteşte noua generaţie.
De asemenea, Guvernul României finanţează în perioada 2017-2020 lucrări de modernizare a căminelor culturale şi a bazinelor de înot.
Prin Programul de cercetare „Performanţă Instituţională”, Guvernul urmăreşte dezvoltarea instituţională pentru creşterea performanţei institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare şi a universităţilor de stat. Bugetul previzionat pentru perioada 2018-2021 este de 500 de milioane de lei. În acest caz, pachetul de informaţii a fost lansat în dezbatere publică.
Măsurile care vizează această categorie trebuie să continue cu responsabilitate, pentru că viitorul întregii naţiuni este strâns legat de viitorul tinerilor. Depinde de fiecare dintre noi să lăsăm tinerilor o moştenire pe care să o preţuiască şi să o valorifice pentru o viaţă mai bună, acasă!
La mulţi ani tinerilor români de pretutindeni!
Natalia-Elena Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni, deputat PSD de Hunedoara

Un gând despre „2 Mai, Ziua Naţională a Tineretului”

  1. Măi să fie, ce multilaterală este Natalia noastră. Măcar este frumoasă.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.