Categories: Actualitate

10 zile pentru distrugerea plantelor etnobotanice

Adriana Năstase

Ieri a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2010, prin care se modifică şi se completează legile în vigoare privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Astfel, potrivit acesteia, proprietarii de asemenea substanţe au obligaţia să le distrugă în termen de 10 zile.

Trei magazine de profil

Poliţiştii hunedoreni au identificat în judeţ, trei magazine care comercializau plante ce pot intra sub incidenţa actului normativ, iar aseară ei au demarat acţiuni de verificare a stocurilor de plante şi substanţe deţinute de aceste societăţi comerciale, în vederea inventarierii şi a distrugerii lor.

Lista completă a plantelor şi substanţelor interzise poate fi consultată în cuprinsul O.U.G. nr. 6/2010, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 100/15.02.2010.

Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului a acuzat statul de complicitate la comercializarea plantelor etnobotanice, spunând că Guvernul a protejat acest comerţ prin acordarea unui termen de 10 zile pentru ca magazinele să scape de stocurile de produse. Actul normativ introduce în categoria drogurilor 27 de substanţe şi nouă plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi deţinute şi comercializate. Actul normativ permite doar anumitor persoane specializate să mai deţină astfel de plante, dar numai în cantităţi mici, pentru tratament terapeutic şi utilizarea ca eşantion de probă şi comparaţie cu alte produse similare care vor fi eventual descoperite ca fiind vândute ilegal.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • In clasa a V-a am invatat la scoala ca botanica este stiinta care se ocupa cu studiul plantelor. Tot prin scoala generala am studiat si pleonasmul.

    Subiect pentru teza la limba romana: analizati titlul articolului!

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

10 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

10 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

10 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

10 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

10 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

10 ore ago