Categories: Educatie si cultura

Ziua Internaţională a Francofoniei, marcată la Deva

Magdalena Şerban

Vineri, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” a marcat Ziua Internaţională a Francofoniei printr-o acţiune tematică, numită „La pas prin Provence”, ce a avut loc la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, în prezenţa unui public format din elevi ai colegiilor şi liceelor din municipiu.
Evenimentul a adus în atenţie o amplă prezentare a regiunii franceze, invocându-se locuri, vestigii, oraşe şi personalităţi. În finalul expunerii, elevilor li s-au adresat întrebări, cele mai bune răspunsuri fiind recompensate cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de instituţia de cultură.
„Ziua de 20 martie este dedicată limbii franceze şi vorbitorilor de limbă franceză din întreaga lume, reuniţi în 70 de state ce compun Organizaţia Internaţională a Francofoniei. În această zi a anului 1970, s-a semnat la Niamey, capitala Nigerului, Tratatul cu privire la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), structură devenită azi Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Ţara noastră a devenit membru observator al OIF la reuniunea la vârf de la Versailles din 1991, iar în 1993, la următoarea reuniune, din Mauritius, România a obţinut statutul de membru cu drepturi depline. În anul 2006, Bucureştiul a găzduit cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, reuniune la vârf dedicată tehnologiilor informatice în educaţie, fiind prima oară când o ţară din Europa Centrală şi Răsăriteană găzduia o reuniune de un asemenea nivel. În încheiere, doresc să le mulţumesc tuturor celor implicaţi în derularea manifestării noastre“, a precizat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene.
Mai trebuie spus că elevii claselor V-VIII de la Colegiul Tehnic „Transilvania” din Deva, coordonaţi de prof. Mihaela Ciungu, au îmbogăţit programul artistic al acţiunii, interpretând cântecele: „La Marseillaise”, „La vie en rose”, „Je ne regrette rien”, „Et si tu n’existais pas” şi „Tombe la neige”.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Aoleu, pai daca profa Mihaela Gabriela Ciungu ajunge sa educe copiii aceia nevinovati, îi bai de tot! Toata Hunedoara o stie cum seara de seara iese cu diferiti indivizi, mai cu seama cocalari si manelisti, si o suge cu lacrimi in ochi din genunchi ca n are bani...halal profa!!!

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

7 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

7 ore ago