Categories: ActualitateFlash

Zeci de cazuri de rujeolă în judeţ

Natalia Bumbac

Cazurile de îmbolnăvire cu rujeolă în rândul copiilor cresc de la o zi la alta, Ministerul Sănătăţii (MS) confirmând cu ceva timp în urmă existenţa unei epidemii. La nivel naţional au fost constatate 1.725 de cazuri de îmbolnăvire, iar şapte copii au decedat din cauza acestei maladii, trei fiind sub vârsta de un an, arată MS într-un comunicat.
Dintre totalul cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă, 84 de persoane, cu vârste diferite, sunt de la noi din judeţ. Din datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, toate cazurile de bolnavi de rujeolă din judeţ au apărut la persoane cărora nu le-a fost administrat vaccinul împotriva virusului.

Refuză să-şi vaccineze copiii
Epidemia de rujeolă apare pe fondul creşterii refuzului din partea părinţilor de a-şi vaccina copiii, sub pretextul că substanţele folosite în acest scop ar fi toxice. Motiv pentru care autorităţile din sănătate contracarează aceste informaţii, demarând o campanie de informare şi de mobilizare a medicilor de familie care vor trebui să inventarieze copiii nevaccinaţi, iar, în măsura în care va fi posibil, să le administreze serul. O altă măsură a MS a fost de reducere a vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR (rujeolă, oreon, rubeolă) de la un an la nouă luni.
În ultima perioadă, numărul de refuzuri de vaccinare a copiilor a crescut şi la noi în judeţ. Totodată, cazurile de copii neimunizaţi sunt în creştere direct proporţională cu vârsta, susţin reprezentanţii DSP Hunedoara. Dacă gradul de imunizare al nou-născuţilor este de 93-95 la sută, atunci fiind administrate vaccinurile împotriva TBC şi a hepatitei de tip B, în situaţia copiilor de şase şi şapte ani, acoperirea vaccinală este mult mai mică. Doar 77 la sută dintre copiii cu vârste de şase-şapte ani din judeţ sunt vaccinaţi cu ROR, acest vaccin fiind administrat şi la vârsta de un an. De asemenea, doar 79-82 la sută dintre copiii hunedorenilor au primit vaccinul hexavalent, acesta fiind împotriva hepatitei B, poliomielitei dar şi a altor maladii. Potrivit medicului şef al Departamentului de Sănătate Publică al DSP Hunedoara, Cecilia Birău, cauzele care duc la o rată scăzută de imunizare a copiilor sunt multiple, printre acestea fiind neprezentarea, uitarea, sau sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri din partea MS. Din ultimele date raportate la nivelul DSP Hunedoara, există opt cazuri de refuz ferm din partea părinţilor de a-şi vaccina copiii.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Felicitare Paste

22 de ore ago

Felicitare Paste

22 de ore ago

Felicitare Paste

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

22 de ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

22 de ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

22 de ore ago