Zece învinuiţi în dosarul falsificatorilor de valută din Valea Jiului

Maximilian Gânju

Nu mai puţin de 10 tineri, toţi din Valea Jiului, sunt inculpaţi în dosarul judecat la Tri­bunalul Timiş, în care sunt acuzaţi de con­sti­tuirea unui grup infracţional organizat, înşe­lă­ciune în formă continuată, respectiv falsi­ficare de valută.
Dosarul a trecut de camera preliminară şi are primul termen de judecată în a doua par­te a acestei luni. Patru dintre cei 10 sus­pecţi ar fi avut iniţiativa constituirii grupării, doi dintre ei ajungând după gratii, respectiv Mircea Leonescu şi Robert Negrea. Dacă pri­mului i-a fost în cele din urmă înlocuită mă­sura preventivă cu una mai blândă, Negrea
n-a convins instanţa de judecată că poate fi cercetat şi judecat şi din afara centrului de deţinere.
Ancheta în dosar a fost derulată de pro­cu­rorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Ser­viciul Teritorial Timişoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Ti­mişoara.
„În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2019, pe raza judeţului Hunedoara
s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat specializat în pla­sarea pe piaţă de bancnote false din cu­piura de 50 euro, prin iniţierea de relaţii co­mer­ciale, care le permiteau plata cash cu banc­notele în litigiu, în special prin diferite achi­ziţii de produse de la persoane fizice, care pos­tează anunţuri pe site-uri de profil. Cer­ce­tările efectuate au evidenţiat faptul că mem­brii grupului infracţional organizat erau din municipiul Petroşani, însă aceştia au acţionat în alte zone decât cea de domiciliu, respectiv în oraşe unde puterea de cum­pă­rare este su­perioară celei din Valea Jiului şi unde re­cunoaşterea lor de către persoanele vă­tă­mate să fie îngreunată”, informau pro­curorii DIICOT Timişoara.
Anchetatorii au mai stabilit că membrii gru­pării, în cursul anilor 2019-2020, au derulat multiple tranzacţii frauduloase, prin pla­sa­rea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 Euro, prin inducerea în eroare a unor vân­zători de bună-credinţă de pe raza locali­tăţilor Timişoara, Arad, Oradea, Marghita, Oţelu Roşu, Caransebeş, Deva, Hunedoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, Haţeg, Sibiu, Sebeş, Râm­nicu Vâlcea şi Călăraşi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.