Winkler vrea regulament pentru importatorii de 3TG din zonele de conflict

  Adriana Năstase

Europarlamentarul Iuliu Winkler (foto) a participat, în urmă cu câteva zile, la o şedinţă a Comisiei pentru Comerţ Internaţional (INTA), de fapt o audiere publică pe marginea propunerii Parlamentului European şi a Consiliului cu privire la instituirea în UE a unui sistem de auto-certificare a importatorilor de staniu, tantal, tungsten (wolfram) şi aur din zone de conflict şi de mare risc.

În cadrul discuţiilor, deputatul european Iuliu Winkler, raportorul în acest dosar, a declarat că obţinerea unui regulament cât mai eficient trebuie să fie cel mai important aspect care trebuie urmărit în cadrul procesului de legiferare din PE. „Principalul obiectiv al propunerii  de regulament este acela de a contribui la reducerea finanţării grupărilor armate din încasările obţinute din exploatarea mineralelor în zonele de conflict şi în zonele cu risc ridicat. Prin acest regulament, UE doreşte să sprijine şi să promoveze practicile responsabile în aprovizionarea întreprinderilor europene cu staniu, tantal, tungsten şi aur, metale cunoscute generic sub denumirea 3TG, provenite din astfel de regiuni. În prezent, există mai multe iniţiative pe plan internaţional pentru promovarea aprovizionării responsabile cu minerale din zonele de risc sau afectate de conflicte armate”, a declarat Iuliu Winkler.
Propunerea de regulament supusă discuţiilor în cadrul audierii publice  respective vizează toţi operatorii din UE care importă 3TG, precum şi minereurile acestora. Propunerea defineşte condiţiile în care aceştia se pot auto-certifica în calitate de importatori responsabili de metale şi minereuri incluse în domeniul său de aplicare. În context, Iuliu Winkler a subliniat nevoia de a nu transforma acest regulament într-unul care să aibă un efect de embargo asupra metalelor care provin din aceste  zone. În opinia sa, un astfel de efect ar avea urmări nedorite atât asupra comunităţilor din statele care exploatează aceste resurse naturale, dar şi asupra economiilor europene.

Mesagerul Hunedorean