Categories: ComunitateFlash

Vremuri grele pentru pensionari

Nicoleta Popa

Pensiile mici şi cheltuielile tot mai mari îi fac pe pensionarii hunedoreni să recurgă la împrumuturi. Acum, pe timp de criză, dar mai ales că se apropie iarna, Casele de Ajutor Reciproc se pare că au rămas pentru aceştia singura soluţie de a supravieţui.

„Ne împrumutăm, ca să trecem iarna”
În luna septembrie, aproape 700 de pensionari s-au împrumutat la CARP a municipiului Hunedoara. Reprezentanţii instituţiei spun că este doar începutul, în lunile următoare, numărul acestora va creşte şi cu 20 la sută. „De obicei, tot trimestrul patru e mai dinamic, pentru că vin sărbătorile de iarnă, iar oamenii se pregătesc din timp pentru a avea ce pune pe masă”, a declarat preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Hunedoara, Ovidiu Moraru.
Majoritatea celor care apelează la casele de ajutor reciproc spun că se împrumută pentru a-şi face provizii pentru iarnă. „Eu am pensia de 520 de lei  pe lună. Cu banii ăştia nu mă pot descurca, mai ales că vine iarna, şi trebuie bani pentru lemne. Am scos 1500 de lei, pe care, dacă îmi ajută Dumnezeu, trebuie să îi dau înapoi într-un an”, ne spunea Ana Velică, unul din pensionarii  care au împrumutat bani de  la CARP Hunedoara.

 Nu reuşesc să-şi achite datoria
Cei mai mulţi pensionari aleg casele de împrumut în favoarea băncilor, datorită dobânzilor mici. Astfel, dobânda pentru un împrumut pe nouă luni este de doar 9,4 la sută, pe când la bănci, depăşeşte 13 la sută. Şi aşa însă, mulţi dintre aceştia nu reuşesc să înapoieze banii, astfel că se aleg cu poprire pe pensie. În luna septembrie, pentru 82 de pensionari din Hunedoara s-a luat această măsură. Conform legii, la solicitarea instituţiilor îndreptăţite să-şi recupereze debitele, Casa de Pensii poate reţine până la o
treime din pensia datornicului, în cazul unui singur debit, ori, dacă este vorba de mai multe datorii, se reţine 50 la sută din pensie. Astfel, dacă facem un calcul simplu, putem observa că o persoană cu o pensie de 400 de lei, dacă are poprire pe pensie, rămâne cu 280 de lei, bani cu care trebuie să se descurce o lună de zile. „În vară, am scos bani, că a plecat copilul meu în străinătate, să îşi caute de lucru. Trebuia să plătesc 200 de lei pe lună, dar din pensia de 425 de lei, nu am reuşit, şi acum îmi iau banii din pensie. Nu am cu ce să plătesc până nu îmi trimite copilul meu, şi el încă nu munceşte”, a spus Mioara Nicolae, o altă pensionară din Hunedoara.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

12 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

12 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

12 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

12 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

12 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

12 ore ago