Categories: ComunitateFlash

Vremuri grele pentru pensionari

Nicoleta Popa

Pensiile mici şi cheltuielile tot mai mari îi fac pe pensionarii hunedoreni să recurgă la împrumuturi. Acum, pe timp de criză, dar mai ales că se apropie iarna, Casele de Ajutor Reciproc se pare că au rămas pentru aceştia singura soluţie de a supravieţui.

„Ne împrumutăm, ca să trecem iarna”
În luna septembrie, aproape 700 de pensionari s-au împrumutat la CARP a municipiului Hunedoara. Reprezentanţii instituţiei spun că este doar începutul, în lunile următoare, numărul acestora va creşte şi cu 20 la sută. „De obicei, tot trimestrul patru e mai dinamic, pentru că vin sărbătorile de iarnă, iar oamenii se pregătesc din timp pentru a avea ce pune pe masă”, a declarat preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Hunedoara, Ovidiu Moraru.
Majoritatea celor care apelează la casele de ajutor reciproc spun că se împrumută pentru a-şi face provizii pentru iarnă. „Eu am pensia de 520 de lei  pe lună. Cu banii ăştia nu mă pot descurca, mai ales că vine iarna, şi trebuie bani pentru lemne. Am scos 1500 de lei, pe care, dacă îmi ajută Dumnezeu, trebuie să îi dau înapoi într-un an”, ne spunea Ana Velică, unul din pensionarii  care au împrumutat bani de  la CARP Hunedoara.

 Nu reuşesc să-şi achite datoria
Cei mai mulţi pensionari aleg casele de împrumut în favoarea băncilor, datorită dobânzilor mici. Astfel, dobânda pentru un împrumut pe nouă luni este de doar 9,4 la sută, pe când la bănci, depăşeşte 13 la sută. Şi aşa însă, mulţi dintre aceştia nu reuşesc să înapoieze banii, astfel că se aleg cu poprire pe pensie. În luna septembrie, pentru 82 de pensionari din Hunedoara s-a luat această măsură. Conform legii, la solicitarea instituţiilor îndreptăţite să-şi recupereze debitele, Casa de Pensii poate reţine până la o
treime din pensia datornicului, în cazul unui singur debit, ori, dacă este vorba de mai multe datorii, se reţine 50 la sută din pensie. Astfel, dacă facem un calcul simplu, putem observa că o persoană cu o pensie de 400 de lei, dacă are poprire pe pensie, rămâne cu 280 de lei, bani cu care trebuie să se descurce o lună de zile. „În vară, am scos bani, că a plecat copilul meu în străinătate, să îşi caute de lucru. Trebuia să plătesc 200 de lei pe lună, dar din pensia de 425 de lei, nu am reuşit, şi acum îmi iau banii din pensie. Nu am cu ce să plătesc până nu îmi trimite copilul meu, şi el încă nu munceşte”, a spus Mioara Nicolae, o altă pensionară din Hunedoara.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Scandal porno la Colegiul „Iancu de Hunedoara”

Scandal la Colegiul „Iancu de Hunedoara” din municipiul Hunedoara, unde un profesor de muzică, Mihai…

13 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

2 zile ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

2 zile ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

2 zile ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

2 zile ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

2 zile ago