Vrea premierul să “destabilizeze” administraţiile publice?

Sorina Popa

Secretarii municipiilor din ţară i-au trimis premierului Florin Cîţu o petiţie, după ce acesta a anunţat că va propune ca funcţiile de conducere să fie pe mandate, iar func­ţio­narii publici să treacă la alte departamente după doua mandate.

Pentru un sistem public performant
Premierul a explicat recent că aceasta este o soluţie pentru a avea un sistem public cu funcţionari performanţi.
„Discuţia nu e dacă trebuie sau nu să existe sporuri. E nevoie de a lega dinamica ve­niturilor de performanţă. Am pus această în­tre­bare public, dacă românii au simţit că în ultimii 4 ani performanţa aparatului bugetar
s-a dublat. Dacă este aşa, mergem mai de­parte, nici o problemă, dar eu nu cred că e aşa, din ce am văzut până acum”, a spus Cîţu.
„Voi propune în Coaliţie ca în administraţia publică locală şi centrală, anumite funcţii de conducere – director general, secretar general, secretar general adjunct – să fie pe mandat. Mandat de maximum 6 ani, la 3 ani cu reînnoire a mandatului, cu evaluare, cum se întâmpla toate ţările ţările dezvoltate în administraţia publică. De exemplu, dacă eşti secretar general înt-un minister, legat de mi­nistru mandatul, când vine un nou ministru, să fii reconfirmat. Trebuie să începem să a­vem o aministraţie publică responsabilă”, a adăugat premierul.
„Mai mult, aş dori să facem şi o rotaţie după două mandate, trebuie să te muţi în alt departament. Lucrurile trebuie să se mişte în această direcţie, trebuie să avem un aparat de funcţionari publici performanţi, evaluaţi trans­parent şi remuneraţi în funcţie de per­formanţă. Este sistemul pe care vrem să-l im­ple­mentăm şi luni voi face o propunere în coa­liţie colegilor mei”, a spus premierul Florin Cîţu.

Secretarii de municipii sărit cu petiţia
„Semnarea acestei petiţii dezaprobă de­mer­surile premierului Cîţu cu privire la intro­du­cerea de mandat pentru secretarii generali ai U.A.T şi destabilizarea funcţiei publice de secretar general şi unele funcţii de directori, încălcându-se principii constituţionale. Toto­dată, solicităm încetarea de îndată a unor ast­fel de demersuri, care ar destabiliza administraţia publică şi ar încălca principiile funcţiei publice: stabilitate şi legalitate”, a declarat Militon Dănuţ Laslău (foto), secre­tarul mu­nicipiului Hunedoara.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.