Vizita delegaţiei conduse de ambasadorul Chinei, în judeţ

Oana Mihnea
  Natalia Bumbac

O delegaţie oficială în frunte cu ambasadorul Chinei în România, Excelenţa Sa Xu Feihong, a fost prezentă ieri în judeţul Hunedoara. Scopul vizitei a fost inaugurarea unui centru teritorial al Institutului Confucius din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca în Hunedoara, în acest mod fiind consfinţită funcţionarea unei clase confucianiste în municipiul de pe Cerna. Pe lângă acest fapt, delegaţia chineză a avut o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale, judeţene şi cu parlamentarul Carmen Hărău, unde au discutat despre posibilitatea dezvoltării relaţiilor economice dintre judeţul Hunedoara şi China.  

Chinezii vor parteneriate în energie
La reuniunea găzduită de Primăria Hunedoara au curs mesajele de prietenie şi apreciere din partea ambelor tabere, cea română şi cea chineză, ca mai apoi, un discurs nesperat să vină din partea ambasadorului Xu Feihong. „De trei luni am preluat mandatul de ambasador şi mă bucur că mă aflu în vizită în judeţul Hunedoara, fiind printre primele din România pe care le vizitez. Mă bucur de colaborarea existentă până în prezent şi constat că se doreşte o consolidare a relaţiilor. Suntem interesaţi să deschidem şapte parcuri industriale în România şi să dezvoltăm parteneriate în proiecte care ţin de energie şi infrastructură rutieră. La Hunedoara aveţi resurse naturale bogate, există şi o bună colaborare între reprezentanţii instituţiilor locale, iar eu voi avea o misiune importantă de a prezenta investitorilor chinezi potenţialul dumneavoastră. Este prima mea vizită aici şi doresc să revin”, a declarat ambasadorul Chinei în România.

Se pot face afaceri bune în judeţ
Prezentă la întâlnire, deputatul Carmen Hărău a afirmat că se declară un susţinător al întăririi relaţiilor economice cu China, iar din postura de parlamentar, va face tot ce-i stă în putinţă pentru a realiza acest plan. „Încă înainte de a fi deputat m-a interesat întărirea relaţiilor de toate tipurile cu China, care este un mare prieten, departe de noi, dar cu o forţă economică pe care toate ţările din Uniunea Europeană o apreciază pozitiv. În calitate de profesor, am făcut parte din echipa care a iniţiat colaborări ştiinţifice prin Facultatea de Inginerie din Hunedoara cu Academia Militaro Economică din Wuhan încă din 2011. Pe acest fond, preocuparea mea ca politician continuă pentru scopul de a consolida relaţiile economice cu China. Avem deja un caz de reuşită prin firma DHS, ca exemplu că se pot face afaceri bune în judeţul nostru”, a subliniat deputatul Carmen Hărău.

Peste 100 de elevi au învăţat chineză
În urma colaborării dintre statul chinez şi autorităţile locale prin intermediul Clasei Confucius înfiinţate la Hunedoara, mai mulţi elevi au avut ocazia să calce pe tărâmul asiatic, având parte de o experienţă culturală inedită. Acesta pare să fie doar începutul pentru viitoare proiecte de afaceri pe termen lung.
„În cei doi ani de când am început acest proiect, 186 de copii au beneficiat de cursuri de limba chineză, artă şi cultură chineză. Vara trecută, am avut ocazia să îi trimitem pe cei mai buni dintre ei într-o tabără la Beijing şi anul acesta vom proceda la fel. Cred că este o modalitate foarte practică de a deschide şi colaborări pe plan economic. Evident, eu, ca primar, noi, ca administraţie locală, vizăm în primul rând acest lucru. După cum arată perspectivele, vom avem cât de curând investitori chinezi la Hunedoara“, a declarat Viorel Arion, primarul municipiului.
După încheierea vizitei în municipiul Hunedoara, delegaţia oficială a Chinei a venit la Deva, unde a avut întâlniri cu prefectul judeţului Sorin Vasilescu şi cu Dorin Gligor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

2 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

2 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

2 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

2 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

3 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

3 ore ago