Viorel Sălan: “Am finalizat proiectul de lege prin care transferăm cetăţile dacice la administraţia locală”

Problema  admnistrării Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei nu este nouă. De câţiva ani buni s-au căutat diferite soluţii, ţinând cont de experienţa pozitivă de la Sarmizegetusa Regia. Se pare că, în sfârşit,  ne apropiem de o rezolvare finală. Am solicitat detalii în acest sens de la senatorul PSD Viorel Sălan (foto).

“Cele mai mari dificultăţi  sunt legate de statul juridic al terenurilor, de desemnarea unor administratori, de lipsa căilor de acces. În acelaşi timp la o evaluare serioasă, s-a constatat suprapunerea, pe aceeaşi suprafaţă de teren a statutului de sit arheologic cu cel de arie naturală protejată. Un alt pericol permanent care planează asupra acestor monumente unice este  braconajul artefactelor, favorizat de lipsa pazei. Toate acestea au rămas nerezolvate timp de 20 de ani, de când Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, recunoscute pentru unicitatea lor în lume, au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cu o singură excepţie, cea de la Sarmisegetuza Regia, unde Consiliul Judeţean a devenit administratorul sitului, restul cetăţilor sunt o invitaţie deschisă pentru căutătorii de comori, cât timp nimeni nu le are în administrare şi nu se ocupă de ele.

După consultări cu colegii parlamentari PSD de Hunedoara, cu factori responsabilli  şi de decizie din Ministerul Culturii  şi Consiliul Judeţean Hunedoara, am concluzionat că soluţia cea mai bună este o lege specială.

Cu bucurie trebuie să vă spun că am finalizat redactarea textului legii pe care îl voi depune marţi, la Senatul României.  Proiectul de lege va reglementa regimul special de protejare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, cuprinzând ansamblul măsurilor speciale de protecţie, de ordin ştiinţific, juridic, administrativ, financiar, fiscal şi tehnic menite să asigure paza, întreţinerea şi reparaţiile curente, inventarierea, conservarea, consolidarea şi restaurarea, precum şi punerea în valoare a respectivelor monumente.

Ne dorim ca, după adoptare, legea însăşi să fie un sprijin important nu numai pentru conservarea acestor  mărturii istorice ale izvorului nostru spiritual ca naţiune, dar şi un imbold pentru dezvoltarea economică a zonei Orăştie”.

 

 

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • MUIE psd,multa,multa MUIE! Azi chiar v-ati luat MUIE,asta v-ati dorit mincinosilor!

Recent Posts

Vreți să adoptați un câine? O puteți face extrem de simplu

Înainte de a aduce acasă un câine, gândiți-vă că necesită implicare pe viață și un…

3 minute ago

La Blăjeni, intervențiile de urgență și cele edilitare se vor face cu ajutorul unui utilaj achiziționat din bani europeni

Magdalena Șerban Ce fac primarii harnici când conduc localități mici, cu un buget care abia…

11 minute ago

Deva: Absenteismul școlar, monitorizat de DAS Deva pentru circa 40 de copii

Magdalena Șerban Din pricina absenteismului școlar, circa 40 de copii și adolescenți din mu­nicipiul Deva,…

13 minute ago

„Normă” îndeplinită de „corbii” albaștri. Trei goluri, trei puncte câștigate

Ultimul meci al etapei a 7-a din play-off-ul Ligii 2 a avut loc ieri, pe…

21 de minute ago

ANUNŢ

ANUNȚ ÎN VEDEREA ACORDĂRII SPRIJINULUI MATERIAL  TICHETE SOCIALE PE SUPORT MATERIAL ȘI PACHETE CU PRODUSE…

7 ore ago