Categories: EvenimentFlash

Vin zile grele pentru oamenii străzii

Cristina Ghenea

Zeci de oameni care n-au un acoperiş deasupra capului îngheaţă noaptea de frig pe străzile judeţului. Temperaturile tot mai scăzute din ultima perioadă le pun viaţa în pericol, însă nu în toate oraşele hunedorene funcţionează  adăposturi pentru oamenii străzii.
În reşedinţa judeţului, nici un loc
Cu toate că lumea se aşteaptă ca municipiul Deva, fiind reşedinţă de judeţ, să aibă un adăpost pentru oamenii străzii, acesta încă nu există decât pe lista viitoarelor investiţii. Chiar ieri, o deveancă a contactat redacţia MESAGERULUI HUNEDOREAN, pentru a sesiza lipsa unui astfel de adăpost. „Este o ruşine ca tocmai în reşedinţa judeţului să nu avem unde să-i ferim pe aceşti oameni de frigul de afară, măcar în timpul nopţii”, a precizat Terezia Dinu, din Deva. Autorităţile locale, însă, nu pot face nimic deocamdată. „Avem în vedere construirea unui adăpost pentru oamenii străzii, cel mai probabil în zona Grigorescu, însă acum, nu dispunem de fondurile necesare. Proiectul este propus şi se află în curs de evaluare, dar lucrările vor începe abia de anul viitor. Până atunci, nu îi putem adăposti nici în altă parte, pentru că nu dispunem de spaţii libere”, a declarat Marcel Morar, viceprimar al reşedinţei de judeţ.
Hunedoara stă cel mai bine
În timp ce boschetarii din Deva se pregătesc să înfrunte gerul iarnii prin canalele de termoficare prin scările blocurilor, cei din municipiul Hunedoara deja stau la coadă seară de seară în faţa adăpostului. De când a dat frigul, acesta este ocupat la capacitate maximă. Este vorba despre adăpostul construit în urmă cu circa trei ani, la fosta bază militară de la Hăşdat. „Seara sunt primiţi, li se oferă o masă caldă, îşi pot face duş, iar periodic li se spală şi hainele. De asemenea, dimineaţa, înainte să plece, li se oferă şi micul-dejun”, a declarat Ovidiu Hada, primarul municipiului de pe Cerna. Acesta a mai adăugat că adăpostul are o capacitate de 50 de locuri.
Au venit în ajutorul lor, improvizând
Chiar dacă nici în Petroşani nu există un astfel de adăpost pentru oamenii străzii, Primăria a găsit, totuşi, o soluţie. Într-un spaţiu de pe strada Constructorului, din municipiu, a fost amenajată o încăpere în care să fie aduşi boschetarii găsiţi pe străzi, în nopţile în care temperaturile coboară cu mult sub zero grade. „Cei de la Poliţia Locală identifică oameni fără casă, care îşi fac culcuşuri pe străzi sau prin parcuri, şi îi aduc aici. În majoritatea cazurilor este vorba de cerşetori veniţi în Petroşani de prin alte localităţi. Le oferim câte un ceai cald şi câte o gustare, şi încercăm să-i ferim de îngheţ în nopţile geroase”, a declarat Claudiu Cornea, viceprimarul municipiului Petroşani.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Hada vorbeste de proiectele realizate de Schiau cu acelasi tupeu pe care l-a avut si in 2008 ,atunci cand a taiat pamblica la acest adapost .

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

15 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

15 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

15 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

15 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

15 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

15 ore ago