Categories: Comunitate

Vaţa de Jos: apa a „spălat“ zece sate

Magdalena Şerban

Ploile torenţiale de luna trecută au lăsat în urma lor un mare dezastru la Vaţa de Jos, pagubele fiind estimate la 6,6 milioane de lei. Nu este pentru prima oară când comunitatea de aici are de suferit de pe urma inundaţiilor, dar parcă daunele de acum sunt mult prea mari.

„Cred că suntem cea mai afectată comună din judeţ, din 13 sate doar trei rămânând fără necazuri, adică Târnava, Brotuna şi Tătărăşti. În rest, distrugerile au fost însemnate. Sunt podeţe de care nu a mai rămas nimic, drumurile au fost şi ele stricate (de exemplu Drumul Comunal 173 a fost blocat din cauza aluviunilor şi a ruperii pe mai multe porţiuni, izolând satul Ciungani), iar podul de la şcoala din Prăvăleni e distrus. Trebuie refăcut în întregime. Aşteptăm banii necesari pentru reparaţii, fiind dată hotărâre de Guvern în acest sens. Nici populaţia nu a scăpat, apa intrând în beciuri, diverse anexe, chiar locuinţe şi distrugând culturile oamenilor, de la grădinile din spatele caselor şi până la terenurile agricole. Munca lor s-a dus pe apă, efectiv. La Prăvăleni, Ciungani şi Basarabasa s-a resimţit cel mai mult. Probleme ne-a făcut Valea Ciunganilor ce aparţine de Apele Române şi se varsă în Crişul Alb. Apa adunată pe versanţi a produs potopul. Bănuiesc că cei de la Apele Române vor face îndiguire, pentru a preîntâmpina alte posibile dezastre. A mai fost făcută şi cu doi ani în urmă, dar acum apa a rupt din dig. Deci, trebuie neapărat remediat. În momentul de faţă, valea asta aproape că o treci la picior, dar atunci a fost grav. Am evacuat inclusiv persoane”, a arătat Milu Folescu (foto), primarul din Vaţa de Jos.
Acesta a mai spus că ceea ce speră e ca vremea să rămână prietenoasă, iar ploile să cadă cu măsură. Nu de altceva, dar nici seceta nu e bună.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

11 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

11 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

11 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

11 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

11 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

11 ore ago