Vasilică Potecă: Cred că se vor face paşi importanţi pentru o reformă adevărată în administraţia publică

Senatorul PNL de Hunedoara, Vasilică Potecă (foto), membru în Comisia eco­no­mică, industrii şi servicii şi în Comisia pentru administraţie publică este de părere că trebuie realizată o reformă în admi­nistraţia publică. Această reformă, însă, necesită timp şi nu se va încheia vreodată, pentru că va fi nevoie de o actualizare permanentă.
„O reformă adevărată înseamnă o îm­bunătăţire a vieţii până la urmă. Nu putem să vorbim despre o reformă şi în aceeaşi frază să discutăm şi despre tăieri salariale sau despre restructurarea posturilor. Aceea nu ar fi reformă, ci antireformă. Societatea noastră trebuie să se aşeze pe o bază normală, în aşa fel încât viaţa noastră de zi cu zi să fie mai bună. Ceea ce se întâmplă şi acum la nivelul coaliţiei de guvernământ, cu toată această frământare, care este dată tocmai de această problemă: cum vrem să facem această reformă.
Unii doresc să o facă să fie mai dure­roasă, alţii doresc să fie zaharoasă. De­pinde foarte mult de experienţele şi modul în care fiecare partid politic s-a dezvoltat în aceşti ultimi 30 de ani. Noi vorbim foarte mult de competenţă în stat, iar când spunem acest lucru ne gândim, în primul rând, la incompentenţa din stat şi, atunci, aruncăm această problemă în partea politică. Lipsa aceasta de competenţă în stat este dată, de multe ori, de modul de dezvoltare din ultimii 30 de ani a învă­ţă­mântului din această ţară. De-a lungul anilor, miniştrii au venit cu reforme, parti­dele politice au venit şi ele cu reforme, dar acestea s-au cam înecat. În anul 1999 s-a dat o lege privind funcţia publică şi statul funcţionarului public. Atunci ar fi trebuit să se stabilească clar cine sunt acei func­ţio­nari publici, ce trebuie să facă şi ce nu. Pot fi înscrişi într-un partid sau nu pot. Dar i-am amestecat şi i-am lăsat să fie şi membri de partid. După aceea, accederea în sistem s-a făcut oarecum discriminatoriu, în funcţie de interesele fiecăruia, pe linie politică. Din acel moment, calitatea administraţiei a scăzut simţitor, pentru că nu am mai avut la bază un concurs real, cu studii reale şi o dezvoltare reală şi corectă a carierei. Şi de acolo, toate problemele în acest domeniu. Eu cred că se vor face paşi importanţi pentru o reformă adevărată în acest sistem public, dar este nevoie de timp şi viziune, pentru a face ceva pe termen lung”, a declarat Vasilică Potecă, senator PNL de Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.