Vânzarea terenurilor agricole din extravilan intră sub incidenţa noilor reglementări legislative

Magdalena Şerban

Ordonanţa de Urgenţă nr. 203/23.11.2020 prevede unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole, care vin să deblocheze o situaţie generată de Legea 175/ 2020, din pricina căreia peste 49.000 de contracte au fost blocate la nivel central.
Ca şi până acum, înstrăinarea prin vân­zare a terenurilor agricole situate în extra­vilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi a dreptului de preempţiune al copro­prietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale. În baza OUG adoptată recent, toate tranzacţiile iniţiate până la 13 octombrie 2020 se fac pe v­e­chea procedură în aşa fel încât să se evite litigii noi şi blocaje, iar tranzacţiile iniţiate ul­terior datei menţionate se fac după pro­ce­dura nouă, respectând toate acele preve­deri din lege privind dreptul de preemţiune şi prioritizare a preemtorilor.
Referitor la statistica aferentă judeţului nostru, cei de la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara au cifrele exacte. ,, În 2020 au fost 1724 oferte de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, trans­mise de primării către D.A.J. Hune­doara, în suprafaţă totală de 674,10 hec­tare. Dintre acestea, ca structură a cate­go­riilor de folosinţă, arabilul a însumat 476,33 hectare (70,66 la sută) şi păşunile şi fâneţele – 197,77 hectare (29,34 la sută). Numărul avizelor finale emise de către in­sti­tuţia noastră, necesare încheierii con­trac­tului de vânzare, în situaţia preemptorilor care şi-au manifestat intenţia de cumpărare a fost de 180. Cât priveşte forma juridică a vânzătorilor de teren, 1688 reprezintă persoane fizice, iar 36 sunt persoane ju­ridice”, a precizat Claudiu Grama (foto), di­rectorul executiv al Direcţiei pentru Agricul­tură Judeţeană Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

9 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

9 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

9 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

9 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

10 ore ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

10 ore ago