Categories: Eveniment

Valea Jiului alimentează Centrul de Reeducare Buziaş

Volodia Macovei

O exclusivitate tristă pentru judeţul Hunedoara: din cei aproape 90 de elevi internaţi în Centrul de Reeducare de la Buziaş, judeţul Timiş, şi care au început anul şcolar odată cu colegii din toate şcolile româneşti, 10 elevi sunt hunedoreni şi toţi 10 din localităţi ale Văii Jiului.
Centrul de Reeducare din Buziaş cuprinde învăţământ primar, învăţământ gimnazial şi o şcoală de arte şi meserii, dedicate unor minori care au fost pedepsiţi pentru diverse infracţiuni şi trebuie ţinuţi sub supraveghere strictă. În total, în acest an şcolar, la centrul de reeducare de la Buziaş vor învăţa 87 de elevi: 21 până în clasa a IV-a, 46 la gimnaziu şi 20 la şcoala de arte şi meserii.
Dintre elevi, 10 sunt din judeţul Hunedoara şi au vârste între 14 şi 18 ani. Ei au ajuns la acest centru special după ce au fost pedepsiţi pentru infracţiuni de furt, tâlhărie şi chiar un viol. Toţi hunedorenii minori de la centrul de reeducare Buziaş provin din Valea Jiului: cinci din Petroşani, trei din Uricani şi doi din Vulcan. Unul dintre cei din Petroşani este cel pedepsit pentru viol.
În ciuda acestei situaţii triste şi pentru judeţul Hunedoara, dar mai ales pentru Valea Jiului, se pare că, în ultima perioadă, cazurile de acest gen sunt mai puţine. Până la urmă, trimiterea minorilor la acest centru de reeducare şi nu la penitenciar reprezintă o şansă deosebită, pentru că aici au posibilitatea să înveţe carte, chiar şi aşa, sub supraveghere strictă, pe când după gratiile puşcăriei, au ca profesori alţi infractori. Un lucru important de notat ar fi că aceşti minori pot ieşi de sub supraveghere după un an şi jumătate sau doi ani, în condiţiile în care reuşesc să treacă cel puţin o clasă şcolară.

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

6 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

6 ore ago