Categories: ActualitateFlash

Din piese vechi, o maşină ca în Mad Max

Volodia Macovei

Doi din cei 10 minori hunedoreni condamnaţi, internaţi în Centrul de Reeducare Buziaş, au făcut parte dintr-o echipă care a construit o maşină de teren demnă de apariţia în celebra serie Mad Max. Maşina va participa la Salonul Auto Bucureşti.

Ce pot face ambiţia şi dăruirea
Realizarea absolut excepţională la care au participat şi tinerii hunedoreni a fost posibilă datorită proiectului „De la zero la Zorro”, parte a unui proiect mai amplu, „Descoperă-ţi potenţialul!”, lansat de Asociaţia Bărbaţilor Creştini din Timişoara. Ideea proiectului este aceea ca minorii care au suferit condamnări pentru diverse fapte să aibă şansa „descoperirii şi dezvoltării unor aptitudini naturale, precum şi dobândirea disciplinei personale şi a respectului pentru autoritate”. Astfel, 10 dintre minorii internaţi la centrul din Buziaş, între care doi hunedoreni din Valea Jiului, asistaţi de un grup de mecanici voluntari, folosind maşini şi piese de schimb casate, au reuşit să construiască o maşină de teren deosebită, demonstrând că ambiţia şi dăruirea pot realiza adevărate minuni.
Trebuie notat faptul că, la Centrul de Reeducare Buziaş, din 90 de minori internaţi, 10 sunt din judeţul Hunedoara, toţi 10 din Valea Jiului.

O şansă deosebită
De ce „De la zero la Zorro”? Pentru că „proiectul pleacă de la premisa că tânărul aflat în conflict cu legea penală, ajutat şi îndrumat de către semenii lui, se poate transforma dintr-un „zero” (rebut) într-un adevărat „Zorro”, devenind un bărbat responsabil, cu anumite deprinderi practice, cu valori şi principii morale sănătoase, fiind un câştig pentru familia de provenienţă şi implicit, pentru societate. Proiectul „De la Zero la Zorro” exprimă plastic, prin titlul, scopul Centrului de Reeducare Buziaş: acela de a asigura educaţia şi asistenţa minorilor în vederea reintegrării sociale, având în vedere faptul că privarea de libertate duce la izolarea socială şi marcarea negativă a personalităţii. Astfel, tinerii implicaţi în proiect au învăţat să urmeze o disciplină de muncă, şi-au însuşit noţiuni teoretice şi practice de mecanică şi design şi ştiu să lucreze în echipă. Dar, cel mai important lucru este că au învăţat că nimic nu este pierdut”, după cum spune agentul principal Lavinia Soloţchi, purtătorul de cuvânt al centrului de la Buziaş.

Zorro, la Salonul Auto Bucureşti
Inedit este faptul că, în perioada 10-20 octombrie 2013, trei dintre minorii internaţi în Centrul de Reeducare Buziaş vor însoţi maşina Zorro la Salonul Auto Bucureşti. „Maşina de teren de excepţie, construită din maşini şi piese de schimb casate, va fi scoasă la licitaţie, în cadrul Salonului Auto Bucureşti, fondurile obţinute fiind folosite pentru amenajarea unui teren de sport modern, cu gazon sintetic, echipat pentru minifotbal, baschet, volei şi handbal, destinat activităţilor sportive derulate de către minorii internaţi”, mai spune Lavinia Soloţchi.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un personaj din zonă, care vrea să can­dideze la…

3 ore ago

Bulina albă

Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri Hunedoara Pentru că a inițiat o acțiune de învățare a…

3 ore ago

Bulina neagră

Gruia F., din municipiul Brad Pentru că a luat o sumă de bani dintr-un bancomat,…

3 ore ago

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi…

3 ore ago

Banul, ochiul Dracului!

Un pensionar din zona Bradului era să-și păteze cazierul ori chiar și ajungă în pușcărie…

3 ore ago

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a…

3 ore ago