Categories: ComunitateFlash

Urmărirea şomerilor care lucrează la negru

Nicoleta Popa

 Numărul şomerilor din judeţul Hunedoara creşte de la o zi la alta. O dată cu aceasta, se intensifică şi munca la negru. Tot mai mulţi angajatori din judeţul nostru preferă să angajeze persoane fără contracte de muncă. Din cauza sărăciei şi a şansei minime de a găsi un loc de muncă în ziua de azi, mulţi hunedoreni acceptă să lucreze fără acte, iar dacă beneficiază şi de şomaj, cu atât mai bine, mai ales că le intră în buzunar ceva mai mulţi bani.

Muncesc fără contracte
Pentru a stopa acest fenomen, şi mai ales din cauza crizei economice care s-a abătut şi asupra instituţiilor statului, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara va lua măsuri pentru identificarea celor care iau şi bani de la stat, adică şomaj, şi muncesc la patroni fără contracte de muncă. „Încă de la începutul acestei luni, am demarat o cercetare internă, pentru a-i depista pe acei şomeri care iau bani de la noi şi au şi serviciu. În plus, nu numai angajaţii acceptă să muncească fără forme legale, dar şi angajatorii preferă această formă şi, de cele mai multe ori, ei le impun asta salariaţilor. Se ştie, patronul care a lăsat în şomaj un angajat, un an de zile nu mai are voie să angajeze pe altcineva. Nu este posibil ca aceştia să profite de faptul că este criză, ca să îşi bage bani în buzunar”, a declarat Vasile Iorgovan, directorul coordonator al AJOFM Hunedoara.

Peste 20.000 de şomeri
Numai luna trecută, AJOFM Hunedoara a plătit 7.700.000 de lei pentru indemnizaţiile şomerilor hunedoreni, aproape dublu faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la care se mai adaugă şi contribuţiile la asigurările sociale de 2,5 milioane de euro. Numărul şomerilor din judeţul Hunedoara a ajuns la 21.062, iar rata şomajului este de 10,05 la sută. Numai în luna noiembrie, au rămas fără loc de muncă 3.404 de hunedoreni, dintre care 1.366 au fost disponibilizaţi colectiv, iar 28 sunt proaspeţi absolvenţi. Cei mai mulţi şomeri sunt în Deva, 3.084, Hunedoara, 3.038 şi în Orăştie, 2.680. Aproape 14.500 de şomeri primesc indemnizaţia de şomaj.

Amenzi duble pentru munca la negru
Directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara spune că s-au luat  măsuri, pentru a-i determina pe hunedoreni să nu mai recurgă la munca fără forme legale. „Am intensificat controalele la firme, iar de la începutul acestei luni, valoarea amenzii pentru persoanele care muncesc la negru s-a dublat”, a declarat Iacob Horea Raţiu, directorul coordonator al ITM Hunedoara. Astfel că, pentru fiecare persoană găsită că munceşte la negru, firma angajatoare va plăti o amendă de 3.000 de lei. În luna noiembrie, în urma controalelor efectuate la societăţile din judeţul nostru, inspectorii ITM au găsit 33 de persoane fără contracte de muncă, şi au fost date 230 de amenzi în valoare de 49.500 de lei, pentru muncă fără forme legale.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

7 ore ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

7 ore ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

7 ore ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

7 ore ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

7 ore ago

Firmă din Petroșani lăsată fără încasări de o manichiuristă

Tânăra învinuită de delapidare a reușit să păgubească o societate co­mercială din municipiul Petroșani, cu…

7 ore ago