Educatie si cultura

Un spectacol în premieră națională și o conferință despre I.D. Sîrbu inaugurează anul aniversar al Teatrului din Petroșani

În 2023, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” împlinește 75 de ani de la înființare. Jubileul va fi marcat de-a lungul întregului an prin evenimente speciale, alături de programul curent al teatrului. Aniversarea începe din primele zile ale anului, cu premiera națională a spectacolului Minunea și un dialog public despre patronul spiritual al teatrului din Petroșani.

Minunea de György Schwajda, în regia lui László Molnár (Ungaria), prima premieră din 2023, va avea reprezentația de gală în 14 ianuarie, de la ora 18, în Sala Mare a teatrului.

Piesa, care a avut mai multe versiuni scenice și un mare succes în Ungaria, este montată la Petroșani în premieră națională. Este o comedie neagră, plină de umor, absurd și tâlc, despre rigiditatea unui sistem social înecat de birocrație și despre „șmecheriile” pe care omul simplu trebuie să le facă pentru a depăși blocajele administrative. O poveste de familie la care se râde în hohote, dar care emoționează la fel de mult prin oglindirea în ea a fiecăruia dintre noi.

Din distribuția spectacolului fac parte Daniel Cergă, Irina Bodea-Radu, Oana Liciu-Gogu, Gheorghe Stoica, Andrei Șchiopu, Mihai Sima, Mihai Alexandru, Robert Vladu, Izabela Badovics, Patricia Buraga, Dorin Ceagoreanu. Traducere de István Andrészek. Scenografia: Cristian Marin.

O discuție publică despre Ion D. Sîrbu, patronul spiritual al teatrului din Petroșani, va marca în 15 ianuarie, de la ora 18, Ziua Culturii Naționale. Invitatul nostru special este profesorul Toma Velici, cercetător și editor al operei lui Ion D. Sîrbu, care va fi provocat la dialog de Claudiu Groza. Evenimentul are loc în sala Artelier, iar intrarea este liberă.

Discuția vizează dezvăluirea unor lucruri mai puțin cunoscute din viața și creația celebrului scriitor născut la Petrila, unele amuzante, altele traumatice. Ion D. Sîrbu a avut o viață după care s-ar putea face un film sau scrie un roman, iar noi intenționăm să oferim publicului o parte a acestui destin neobișnuit.

În cadrul întâlnirii vor fi prezentate și cele mai noi volume din seria de Opere I.D. Sîrbu coordonată de prof. Velici.

Biletele pentru premieră se pot cumpăra de la casieria Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, de marți până joi între orele 8-17, vineri între orele 8-13 și cu o oră înainte de începerea spectacolului. Biletele se pot achiziționa și online, pe platforma iabilet.ro

Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani este o instituție publică de cultură finanțată de Consiliul Județean Hunedoara.

 

TDIDS

Secretariat literar & PR

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii prin târg că un per­so­naj din zonă face pre­siuni pentru firmele de la…

3 zile ago

Bulina albă

Ovidiu Bodean, șef Salvamont Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a câștigat locul…

3 zile ago

Bulina neagră

Septimiu T., din municipiul Deva Pentru că a fost prins drogat la volan, fiindu-i suspendat…

3 zile ago

Mutați în containere și abandonați?

De mai bine de o lună, mai mulți cetățeni din Aninoasa, care locuiau în blocurile…

3 zile ago

Avansați în grad de Ziua Poliției

De Ziua Poliţiei Române, la Deva, vor fi premiaţi cei mai buni poliţişti, criteriile de…

3 zile ago

Salvamontiștii hunedoreni, cei mai buni dintre cei buni

Serviciul Salvamont al Consiliului Județean Hunedoara a fost prezent la evenimentul International Mountain Rescue Race…

3 zile ago