Comunitate

O comedie neagră cu nuntă și înmormântare – noua premieră teatrală la Petroșani

Spectacolul „Înmormântare de iarnă” de Hanoch Levin, în regia lui Eugen Gyemant, va avea premiera sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 18, la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”.

Moare chiar în ziua nunții
Piesa lui Levin este o savuroasă comedie plină de umor negru și tâlc, o parabolă amuzantă despre viață și moarte. Mătușa unei viitoare mirese moare chiar în ajunul nunții, iar fiul ei face eforturi disperate pentru a aduna familia la înmormântare, cum își dorise răposata. Doar că, alegând între o nuntă și un eveniment trist, „invitații” trec prin ne­numărate peripeții ca să evite în­mor­mântarea. „E o comedie neagră pu­țin suprarealistă, ca un tablou de Chagall, despre familia tipică evreiască văzută ca un coșmar amuzant, despre iluzia că fuga de moartea celuilalt te poate salva de cea proprie”, spune regizorul Eugen Gyemant, aflat la prima colaborare cu trupa de la Petroșani.
Eugen Gyemant a studiat regia de teatru la UNATC, unde este în prezent profesor. A montat spectacole în multe teatre din România (București, Târgoviște, Satu Mare, Brăila, Oradea, Galați, Sibiu etc.). A obținut premii pentru regie la Festivalul Internațional de Teatru Undercloud și la Maratonul Teatrului Independent. Hanoch Levin (1943-1999) este un important scriitor israelian al secolului 20. Ca dramaturg s-a afirmat cu piese de satiră politică, fiind considerat mult timp un autor incomod pentru regimul conservator israelian. A scris 63 de piese, din care în România au mai fost jucate „Yakobi și Leidenthal” și „Krum”. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Mihai Alexandru, Izabela Badovics, Irina Bodea-Radu, Patricia Buraga, Dorin Ceagoreanu, Daniel Cergă, Simona Codreanu, Nicoleta Niculescu, Mihai Sima, Andrei Șchiopu. Scenografia este creată de Sabina Veșteman, iar muzica originală de Swipe Studio. Biletele se pot cumpăra de la casieria Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, de marți până joi între orele 8-17, vineri între orele 8-13 și 17-21, sâmbătă între orele 17-21 și duminică între orele 11-14. Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani este o instituție publică de cultură finanțată de Consiliul Județean Hunedoara. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago