Un simbol al municipiului Orăștie, reînsuflețit cu bani europeni

Magdalena Șerban

Reabilitarea şi modernizarea Casei de Cultură ”Alexandru Grozuţă” din municipiul Orăștie, precum și trans­for­marea acesteia în Centru Cultural multifuncţional este un proiect de suflet al administrației publice de aici, urmând să se concretizeze în baza unei importante finanțări europene.

Veche vatră culturală
„Recent, am predat amplasamentul pen­tru construcția viito­rului Centru Cultural al municipiului. Este una dintre cele mai așteptate investiții, iar întregul demers cuprinde două componente, res­pectiv reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură (lucrări de reabilitare struc­turală, funcțională și tehnică, do­tarea cu echipamente și mobilier spe­cific, etc), plus reabilitarea și moder­ni­zarea străzii Dacilor, care a fost deja efectuată în 2021 (lucrări de infrastructură: pavaje, ame­najare zone verzi, ame­na­jare de spaţii de odihnă cu mobilier urban, re­fa­cerea vegetaţiei îm­bă­trânite, etc). Per total, pro­iectul are o valoare de peste 32.000.000 de lei și a fost accesat și câștigat în parteneriat, mai exact U.A.T. Municipiul Orăștie, în calitate de Solicitant și Lider, și U.A.T. Județul Hunedoara prin Consiliul Ju­de­țean Hunedoara în calitate de Partener”, a precizat primarul din Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan (foto). Amintim că documentația tehnică presupune rea­bili­ta­rea unui corp al clădirii și re­func­țio­nalizarea acestuia, dar și demolarea unui al doilea corp aflat într-o stare avansată de de­gradare, precum și construcția unui edificiu nou. Astfel, se urmărește pune­rea Casei de Cultură de la 1870 în con­formitate cu cerinţele actuale, ceea im­plică o sală nouă de spectacole cu spaţii anexe, refacerea finisajelor, lucrări de reabilitare şi schimbare a pardoselii, refa­cerea totală a instalaţiilor sanitare, termice, electrice, reabilitări de structură până la zidărie, tencuieli, ferestre şi re­staurare cu detalii de lemn, precum și restaurarea sălii de consiliu (parter) şi a sălii oglinzilor, restaurare porţi istorice (în număr de două), lucrări la faţada prin­cipală.

O istorie specială
Casa de Cultură funcționează într-o clădire care a fost, iniţial, un hotel. Aceas­ta a trecut, de-a lungul timpului, prin mai multe transformări şi îmbună­tăţiri. Denu­mirea a fost schimbată conform voinţei celor care s-au aflat la conducerea urbei, în mai multe perioade istorice: Căminul Cultural „Nicolae Bălcescu” (1945 – 1948), „Ateneul Popular” (1948 – 1950), „Casa Raională de Cultură” (1950-1968), „Casa de Cultură Orăştie” (după 1968). Din anul 2007, în baza unei hotărâri a Consiliului Local Orăştie, instituţia a primit numele celui care i-a dus faima în întreaga ţară, prin cântecul creat aici – „Lele de la Orăştie”, numindu-se Casa de Cultură „Alexandru Grozuţă”.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ VÂNZARE

Societate comercială vinde piatră (andezit) brută și concasată (sort 0-31,5mm; 0-63 mm; etc.) pentru construcții…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Ăsta revine din pa­tru în patru ani mai ceva ca boala. Este vor­ba de un…

2 ore ago

Bulina albă

Dr. Iulia Roșu, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a…

2 ore ago

Bulina neagră

Albert V. din Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de furt,…

2 ore ago

Au furat la greu, iar acum plătesc! Percheziţii și suspecți reținuți!

Cinci bărbaţi au fost reţinuţi de poliţiştii Ser­viciului de Investigaţii Criminale Hunedoara, fiind acuzaţi de…

2 ore ago

Escrocheria „Călugărița” face ravagii în conturile românilor. Infractorii au găsit o nouă metodă de a obține venituri consistente

Inventivitatea infractorilor pare să nu cunoască limite, aceștia punând mereu la cale noi metode prin…

2 ore ago