Un prim proiect susţinut cu fonduri europene prinde viaţă la Buceş: „Casa căutătorilor de aur”, gata de inaugurare

Natalia Bumbac

Meşteşugul căutătorilor de aur aluvional are şanse să reînvie în zona comunei Buceş, odată cu înfiinţarea Asociaţiei „Casa căutătorilor de aur”. Este vorba despre un proiect derulat din fonduri europene de administraţia locală a comunei, în parteneriat cu un ONG din judeţul Alba şi care presupune înfiinţarea a patru asociaţii cu diverse activităţi, una dintre ele fiind cea menţionată mai sus, având drept scop promovarea turistică a zonei şi dezvoltarea resurselor umane.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei „Casa căutătorilor de aur”, sediul unde îşi vor desfăşura activitatea a fost finalizat, acesta fiind parte din proiect, imobilul urmând să fie inaugurat la începutul lunii decembrie. „Aflându-ne într-o zonă minieră, am ales 4 decembrie, dată la care vom inaugura Casa căutătorilor de aur de la Stănija, deoarece coincide cu sărbătoarea religioasă Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor. Construcţia este finalizată şi dotată, pregătită pentru începerea activităţii, fiind vorba de o cabană turistică, cu trei camere în care sunt 14 locuri de cazare, bucătărie, sală de mese şi alte spaţii necesare unei astfel de construcţii. Rolul acestei asociaţii este de a creşte potenţialul turistic al zonei prin promovarea meşteşugului căutătorilor aurului aluvionar. Tot aici vom înfiinţa un muzeu cu unelte din activitatea de minerit, folosite în trecut. Pentru inaugurarea cabanei am pregătit un program cu totul special, inclusiv un film cu imagini de arhivă din minele de aur din zonă. Îl avem alături în acest proiect, pe Ioan Cătălina, un maestru în căutarea aurului, care a învăţat acest meşteşug de la bunicul lui şi care deţine autorizaţie pentru acest meşteşug”, a afirmat Georgeta Dulgheru, preşedintele Asociaţiei „Casa Căutătorilor de Aur”.
Aceasta a adăugat că deşi construcţia a fost finalizată, plăţile către constructor nu au fost făcute integral. Până acum, cererile de rambursare au fost transmise către autorităţile centrale, acestea având plăţi restante pentru mai multe luni.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

Scandal porno la Colegiul „Iancu de Hunedoara”

Scandal la Colegiul „Iancu de Hunedoara” din municipiul Hunedoara, unde un profesor de muzică, Mihai…

13 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

2 zile ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

2 zile ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

2 zile ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

2 zile ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

2 zile ago