Categories: ActualitateFlash

Un nou „succes” al procurorilor. Fostul primar al Lupeniului, Cornel Resmeriță, a scăpat de dosarul penal

Adriana Năstase

Încă un „succes” al procurorilor de la DNA Alba Iulia. Fostul primar al mu­ni­cipiului Lupeni, Cornel Resmeriță (foto), șeful de la Achiziții din primărie și omul de afaceri Miron Dorel Gărdean au fost achitați în dosarul denumit „Straja”. În timp ce magistrații de la Tribunalul Hunedoara au dat achitare în acest dosar pentru toată lumea, cei de la Curtea de Apel Alba au decis că dosarul penal încetează, pe motiv de prescrip­ție penală a acuzațiilor.

Iată soluția pe scurt:
„Admite apelurile declarate de Minis­te­rul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teri­to­rial Alba Iulia, inculpatul Gărdean Miron Dorel și partea civilă Ministerul Econo­miei Energiei și Mediului de Afaceri îm­po­triva sentinței penale nr. 21/22.02.2021 pronunțate de Tribunalul Hunedoara, în dosar nr. 2038/97/2016. Desființează in­tegral sentința apelată și încetează procesul penal pornit împotriva incul­pa­ților Resmeriță Cornel și Condoiu Cristofor Alin pentru săvârşirea infracțiunile de abuz în serviciu, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale. Constată că in­cul­patul Resmeriță Cornel a fost reținut, arestat preventiv și arestat la domiciliu în perioada 02.02.2015-22.09.2015. Achi­tă inculpatul Gărdean Miron Dorel pentru instigare la infracțiunea de abuz în ser­viciu. Obligă pe inculpații Resmeriță Cornel și Condoiu Cristofor Alin să plă­tească în solidar părții civile Ministerul Economiei Energiei și Mediului de Afa­ceri despăgubiri civile în cuantum de 3.364.144 de lei. Respinge, ca nefondată, acțiunea civilă exercitată în contra­dic­toriu cu inculpații Resmeriță Cornel, Condoiu Cristofor Alin şi Gărdean Miron Dorel de către partea civilă U.A.T. Lupeni. Respinge, ca nefondată, acțiunea civilă exercitată în contradictoriu cu inculpatul Gărdean Miron Dorel de partea civilă Ministerul Economiei Energiei și Mediu­lui de Afaceri. Menține măsura seches­tru­lui asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea incul­pa­tu­lui Resmeriță Cornel și Condoiu Cristofor Alin până la concurența sumei de 3.364.144 de lei. Dispune ridicarea mă­surii asiguratorii luate față de inculpatul Gărdean Miron Dorel asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului, până la concurenţa sumei de 2.577.869 de lei. Obligă inculpații Resmeriță Cornel și Condoiu Cristofor Alin, precum și partea civilă UAT Lupeni să plătească statului, cheltuieli judiciare în fața primei instanțe, în sumă de câte 6.000 de lei fiecare. Definitivă. Pro­nun­țată la data de 28.07.2022”.

Contract pentru Termogaz de 11 milioane de lei
În dosarul instrumentat de Direcţia Naţională Anticoruţie, Cornel Resmeriţă a fost acuzat că împreună cu fostul şef al Compartimentului de Achiziţii de la Pri­măria Lupeni, Alin Condoiu, ar fi atribuit ilegal societăţii Termogaz Company, re­prezentată de afaceristul Miron Dorel Gărdean (inculpat în dosar) un contract în valoare de aproape 11 milioane de lei, fi­nan­ţat cu fonduri ale Ministerul Dez­vol­tării Regionale şi Turismului. Contractul, semnat în 2011, avea ca obiect ac­tua­lizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie elec­trică a Staţiunii Straja. „Acest contract a fost atribuit de Cornel Resmeriţă şi Alin Cristofor Condoiu cu încălcarea atri­bu­ţiilor de serviciu, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare şi prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea preţului cu suma de 3.364.144 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât şi un folos necuvenit obţinut de SC Termogaz Company SA”, informa Direcţia Naţională Anticorupţie. În luna fe­bruarie a anului 2015, Cornel Resmeriţă a fost ridicat de procurorii DNA şi reţinut şi arestat preventiv pentru o lună. Ulterior a fost trimis în arest la domiciliu, iar în prezent este judecat în stare de libertate. Din 2016, când s-a încheiat cel de-al patrulea mandat de primar obţinut de Resmeriţă, acesta a fost urmat la conducerea Primăriei Lupeni, de fiul său cel mare, Cristian Resmeriţă, pentru o scurtă perioadă, şi apoi de al doilea fiu, Lucian Resmeriţă.

 

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

13 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

13 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

13 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

14 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

14 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

14 ore ago