Un fost angajat al Grădinii Zoologice din Hunedoara, acuzat de braconaj cinegetic. A dat caprele pe mâna lupului

02 caprioriNatalia Bumbac

Despre ce a păţit o hunedoreancă din localitatea Bobâlna se poate spune că ar fi dat naştere la un proverb, dacă nu ar fi existat până acum unul pe potrivă. A crescut doi căpriori, pe care i-a găsit abandonaţi, i-a donat cu acte Grădinii Zoologice din municipiul Hunedoara, dar au ajuns în frigiderul unui cetăţean.

Cristina Lefter (foto), din localitatea Bobâlna, a crescut în propria curte, cu lapte din biberon, doi căpriori care aveau câteva zile când i-a găsit. Din spusele femeii, ajunse la vârsta de un an, animalele au devenit agresive, iar teama Cristinei a fost să nu-i agreseze copiii. Aşa că, s-a hotărât să-i doneze unei grădini zoologice, cea mai la îndemână fiind cea din municipiul Hunedoara. A luat legătura cu un angajat de acolo, biologul Cristian Tamaş Sabău, iar după mai multe discuţii a stabilit cu el să vină să ia animalele, acesta spunându-i că le va transfera la Grădina Zoologică din Sibiu, deoarece la cea din municipiul Hunedoara nu puteau fi găzduiţi.

Le-a vrut pe toate trei
Între timp, o prietenă de-a Cristinei, din Simeria, i-a spus că are o căprioară pe care i-o poate da, iar în prezenţa ei, cei doi masculi s-ar putea linişti şi nu va mai fi nevoie să-i doneze. Doar că, hunedoreanca a fost contactată de Sabău, care i-a spus că dimpotrivă, căpriorii vor fi şi mai agresivi în prezenţa femelei şi că singura soluţie ar fi să doneze toate trei animalele grădinii zoologice. Ceea ce s-a şi întâmplat. În 25 mai, Sabău a venit acasă la hunedoreancă cu maşina de la locul de muncă şi ştampila grădinei zoologice pentru a întocmi actul de donaţie şi pentru a lua căpriorii. În timp ce-i „împacheta”, Cristina Lefter i-a spus de mai multe ori să nu le facă nici un rău, parcă presimţind ce urma să se întâmple.

Faptă pedepsită cu închisoarea
Au trecut câteva zile în care hunedoreanca l-a sunat pe Sabău pentru a afla cum s-au acomodat căpriorii. De fiecare dată acesta a minţit-o spunându-i că sunt la Sibiu, sau la Ghelari, sau că au rămas la grădina din municipiul Hunedoara. Simţind că e ceva în neregulă, în 1 iunie, hunedoreanca, împreună cu copiii, a mers la Grădina Zoologică din municipiul Hunedoara, cu gândul că animalele sunt acolo. Dar nu erau. L-a chemat pe directorul unităţii, i-a spus despre căpriorii donaţi şi a aflat că nimeni nu ştia nimic. După sesizarea femeii, directorul grădinii zoologice, Aurel Bold, l-a convocat pe Sabău pentru a-i cere explicaţii depsre cele întâmplate. Iniţial acesta a dat-o din colţ în colţ, după care a spus adevărul, precum că i-a cedat unui vânător, care i-a sacrificat.
Dată fiind situaţia, Cristina Lefter a fost îndrumată de directorul grădinii zoologice la poliţie, ceea ce a şi făcut. În urma plângerii depuse de aceasta, poliţiştii au efectuat cercetări şi au stabilit că, într-adevăr, Cristian Tamaş Sabău, de 26 de ani, în calitate de angajat al grădinii zoologice, a primit trei căpriori, pe care în loc să-i depună la unitatea unde muncea, i-a dat unui bărbat din Hunedoara, de 55 de ani. Acesta din urmă i-a sacrificat, eviscerat şi depozitat la locuinţa sa din municipiul Hunedoara, de unde poliţiştii au confiscat aproape 27 de kilograme de carne. Potrivit IPJ Hunedoara, Cristian Tamaş Sabău va fi urmărit penal pentru braconaj cinegetic, faptă care se pedepseşte cu închisoare între trei şi şase ani.
Mai mult de atât, primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, în subordinea căruia se află Grădina Zoologică, i-a cerut demisia angajatului Cristian Tamaş Sabău, iar în cursul zilei de ieri, acesta  a renunţat la post.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.