Categories: Comunitate

Un exemplar de şoim călător, expus la muzeul devean

Magdalena Şerban

„Exponatul lunii” la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva este o piesă ce înfăţişează un şoim călător şi poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

„Exponatul lunii martie face parte din colecţia de Ştiinţele Naturii a MCDR, fiind reprezentat de un exemplar de şoim călător (Falco peregrinus), practic cea mai rapidă vieţuitoare de pe Terra, picajele de vânătoare de la mare înălţime, prin măsurători ale vitezei, relevând o acceleraţie de până la 400 km/oră. Şoimăritul este o artă  de vânătoare străveche, apărută cu 2.500 de ani î.e.n., care în perioada medievală a cunoscut în Europa maxima sa înflorire. Ţara noastră are o tradiţie şoimăristică de 700-800 de ani, atestată prin diverse documente, şoimarii transilvăneni bucurându-se de o foarte bună reputaţie la toate curţile Europei. Odată cu apariţia armelor de foc, şoimăritul pare să cadă în uitare, dar domeniul va cunoaşte un puternic avânt în secolul XX, în anul 2010 acest fascinant domeniu primindu-şi o unanimă recunoaştere, fiind declarat de către UNESCO ca făcând parte din Patrimoniul Spiritual al Umanităţii”, se arată în comunicatul reprezentanţilor MCDR.

Noi incursiuni în timp
Cât priveşte continuarea proiectului expoziţional şi în anul curent, managerul instituţiei muzeale, Liliana Ţolaş, a oferit asigurări că există deja o previziune bugetară aprobată în acest sens şi un plan lunar bine definit. „Este un proiect foarte bine primit de către vizitatorii noştri. Vom continua în luna aprilie cu cartea veche românească, în mai vom avea un vas cu însemne creştine din secolul III şi provenit din cercetarea preventivă de la Sântandrei, în iunie vom expune o icoană pe sticlă, în iulie ne întoarcem la colecţia de Ştiinţele Naturii şi vom avea fosile de urs, în august am optat pentru o barcă miniaturală datată la finele epocii bronzului şi descoperită în urma cercetărilor preventive efectuate de pe tronsonul de autostradă Deva-Nădlag, în septembrie vom expune o armă de foc din colecţia muzeului, pentru luna octombrie am ales un vas dacic pictat şi descoperit la Sarmizegetusa Regia, în noiembrie mergem pe plastică de epocă romană, iar în decembrie vom avea documente legate de Ziua Naţională a României. Bineînţeles, toate exponatele vor fi însoţite de descriere. Mai doresc să adaug că am reuşit în cursul anului 2015 să restaurăm o mare parte din materialul arheologic descoperit pe tronsoanele de autostrăzi pe care am făcut cercetarea arheologică, drept pentru care dorim să aducem şi în faţa opiniei publice aceste obiecte spectaculoase”, a menţionat Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Corvinul Hunedoara a primit licența de participare în competițiile europene

Joi, 23 mai, UEFA a comunicat Federației Române de Fotbal decizia cu privire la solicitarea…

o zi ago

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu”  Hunedoara  Deva pentru lecturare…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că la o unitate sanitară de pe la noi se în­tâmplă lucruri tare…

2 zile ago

O nouă Secţie de Radiologie şi Imagistică Medicală, inaugurată la Spitalul Judeţean Deva

O nouă Secţie de Radiologie şi Imagistică Medicală a fost inaugurată ieri în corpul nou…

2 zile ago

Bulina albă

Prof. Mihaela Marița, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani Pentru organizarea unui simpozion internațional la…

2 zile ago

Bulina neagră

Dan Vîlceanu, deputat Pentru că l-a mușcat pe deputatul Florin Roman, cei doi încăierându-se chiar…

2 zile ago