Categories: Eveniment

Turiştii care vin la Castel dau nas în nas cu hoţii de fier vechi

Cristina Ghenea

Un centru de colectare a fierului vechi, deschis în urmă cu şapte ani în apropierea Castelului Huniazilor, deteriorează imaginea monumentului istoric în faţa turiştilor.

„Oxigenul Hunedoarei este turismul”
Deoarece este situat la câteva sute de metri de Castelul Corvinilor, pe drumul care duce spre Răcăştie, centrul de colectare nu face altceva, decât să le arate celor 80.000 de turişti care vizitează anual Castelul, că hoţii de fier vechi sunt peste tot prin municipiu. Hunedorenii, îngrijoraţi de imaginea creată în faţa vizitatorilor străini, au depus sute de plângeri la primărie, în care cer desfiinţarea punctului de colectare din zona respectivă. „Am primit foarte multe plângeri de la cetăţeni, cum că zona Castelului Corvinilor este plină de hoţi de fier. Singura sursă de oxigen a municipiului Hunedoara a rămas turismul. Dacă permitem ca vizitatorii să fie întâmpinaţi de hoţi, o să-i pierdem. Şi, dacă turismul moare, moare întreg oraşul”, spune Puiu Radu, şeful de cabinet al primarului municipiului Hunedoara.
Pe lângă faptul că imaginea Castelului este pătată în faţa vizitatorilor străini, hoţii de fier lasă frecvent canalele din zonă fără capace şi chiar au încercat să fure o parte a gardului care înconjoară curtea cetăţii. „E clar că turiştii ne cataloghează ca nefiind civilizaţi, când văd oameni neîngrijiţi cărând tot felul de bucăţi de fier, cu o grămadă de câini după ei. În plus, canalele din zona asta sunt mereu fără capace, chiar dacă primăria le înlocuieşte după fiecare furt. Mai nou, au încercat să fure din gardul Castelului. Am montat un sistem de supraveghere video şi urmează să afişăm avertismente care să atragă atenţia asupra acestui lucru, în speranţa că furturile vor înceta”, a declarat Nicolae Cerişer, directorul Castelului Huniazilor.

„Oricum, din vară, ne închid centrul!”
Chiar dacă nimeni nu a luat o măsură în tot acest timp, pentru ca acel centru să fie închis, iar imaginea pe care încercăm să ne-o creăm în faţa străinilor să fie salvată, există totuşi o speranţă; „Funcţionăm de şapte ani, avem toate autorizaţiile necesare, dar dacă proiectul acela cu mocăniţa va fi aprobat, şi am înţeles că şansele sunt foarte mari, atunci, ne vor închide obligatoriu punctul de colectare, deoarece linia mocăniţei trece chiar prin curtea acestui centru”, a declarat proprietarul punctului de colectare.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • alo ,autoritatile,politia,prefectura,primaria,garda de mediu,directia de cultura,centrul e la 100 de metri de castel,se taie cu flacara deschisa,uitati-va la fotografii ,tuburi de oxigen,butelii de gaz......o scanteie si ne putem lua adio de la castel

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago