Categories: Eveniment

Turistă din Ungaria, lovită de fulger în Retezat

Maximilian Gânju

O turistă maghiară, aflată cu cortul în Munţii Retezat, a fost lovită de trăsnet în zona gâtului şi descărcarea s-a făcut prin călcâi. Norocul ei a fost că în zona lacului Bucura, unde se afla cu prietenii, este un refugiu al Salvamont Hunedoara, salvamontiştii fiind cei care i-au acordat primul ajutor.

Accidentul care era să o coste viaţa pe turista de 27 de ani din Ungaria, aflată în vacanţă în zona lacului Bucura, din Retezat, a avut loc duminică după amiază. Femeia, care se afla în zona de campare din apropierea Refugiului Salvamont Bucura, a fost lovită de fulger în zona gâtului, lângă vena jugulară şi a căzut inconştientă. Din cauza trăsnetului, a suferit o hemoragie masivă şi norocul ei a fost că imediat au intervenit salvatorii montani cantonaţi la refugiu, aceştia reuşind să-i oprească hemoragia, să o stabilizeze şi astfel să-i salveze viaţa.
„A avut noroc, dacă putem spune noroc, că au fost băieţii acolo şi au intervenit imediat, stopând hemoragia. I-au pus guler cervical care să strângă bine. Am avut foarte mulţi fulgeraţi, majoritatea cu deces, acesta a fost un caz aparte, marele noroc este că băieţii erau acolo şi din acest motiv şi facem permanenţă”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara.
Din cauza stării extrem de grave a tinerei, salvamontiştii au cerut sprijinul ambulanţei aeriene, însă vremea extrem de rea a împiedicat elicopterul SMURD să aterizeze la locul accidentului. Astfel, salvatorii s-au mobilizat şi au transportat-o pe tânără, în timp record, până la Poiana Pelegii, de unde a putut fi preluată de ambulanţă. „A venit elicopterul şi nu a putut ateriza din cauza vremii, plafon de nori jos, vânt puternic, ploaie şi curenţi, care sunt cei mai urâţi. Atunci, am transportat-o cu targa UT 2000, o targă specială, până la ambulanţă, şi de acolo a fost preluată de medici şi stabilizată”, a declarat Ovidiu Bodean.
Pe traseul până la ambulanţă, tânăra a început să-şi revină din starea de inconştienţă şi a comunicat cu salvatorii. A primit îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean Deva, de unde a fost dusă către Timişoara. „Este în stare stabilă la Timişoara, comunică normal cu medicii şi i se fac câteva investigaţii în plus faţă de ceea ce au făcut cei din Deva”, a mai precizat şeful Salvamont Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ VÂNZARE

Societate comercială vinde piatră (andezit) brută și concasată (sort 0-31,5mm; 0-63 mm; etc.) pentru construcții…

7 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Ăsta revine din pa­tru în patru ani mai ceva ca boala. Este vor­ba de un…

7 ore ago

Bulina albă

Dr. Iulia Roșu, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a…

7 ore ago

Bulina neagră

Albert V. din Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de furt,…

7 ore ago

Au furat la greu, iar acum plătesc! Percheziţii și suspecți reținuți!

Cinci bărbaţi au fost reţinuţi de poliţiştii Ser­viciului de Investigaţii Criminale Hunedoara, fiind acuzaţi de…

7 ore ago

Escrocheria „Călugărița” face ravagii în conturile românilor. Infractorii au găsit o nouă metodă de a obține venituri consistente

Inventivitatea infractorilor pare să nu cunoască limite, aceștia punând mereu la cale noi metode prin…

7 ore ago